Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jobbra vagy balra dől Csehország?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődtek a tárgyalások az új cseh kormány felállítására. A folyamat nem ígérkezik egyszerűnek, hiszen a bal- és a jobboldal között könnyen patthelyzet alakulhat ki.

Miroslav Topolánek, a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon győztes Polgári Demokratikus Párt elnöke közölte: találkozni szeretne az eddig kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt vezetőségével, hogy javaslatot tegyen neki az új jobbközép kormány elfogadására. A szociáldemokraták a javaslatra egyelőre nem reagáltak.

Ezt megelőzően a kormányfőjelölt Prágában a koalíciós együttműködésről tárgyalt a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt, illetve a Zöldek Pártjának vezetőivel.

Készen állnak, de csak szombaton döntenek

Miroslav Kalousek, a kereszténydemokraták elnöke közölte, hogy lehetségesnek tartja a koalíciós együttműködést. A zöldek vezetője a tárgyalások után azt mondta, hogy készen állnak az együttműködésre, de erről csak a szombati országos tanácskozáson döntenek.

Amennyiben létrejönne, a három párt kormánykoalíciója a 200 tagú alsóházban csak 100 mandátummal rendelkezne, akárcsak a szociáldemokratákból és kommunistákból álló baloldal.

Nehéz lesz, ha kitartanak

A kormány és programjának elfogadásához a bizalmi szavazáson a hatályos törvény szerint a jelenlévő képviselők egyszerű többségének az igenje szükséges.

Az új jobbközép kormány elfogadása ezért nyilván nagyon nehéz lesz, ha a képviselők kitartanak pártjaik mellett.