eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megkezdődött a csíksomlyói búcsú

Ünnepi szentmisével kezdődött meg a hagyományos búcsú az erdélyi Csíksomlyón. A szertartást az idén Maynek Antal munkácsi megyéspüspök, ferences szerzetes celebrálta a Hármashalom-oltárnál.

A zarándokokat Jakubunyi György, Gyulafehérvár római katolikus érseke is köszöntötte. A hagyomány szerint a közelről és a távolról érkezett zarándokcsoportok gyalogosan tették meg az utat a kegyhelyig, hogy imádkozzanak a csíksomlyói Madonna előtt.

A Kárpát-medence legnagyobb tömegeket megmozgató magyar egyházi rendezvényén minden évben több tízezren vesznek részt.

A zarándokok biztonságára 210 csendőr, 115 rendőr és 100 rendfenntartó ügyel. Az idén 10 magyarországi rendőr is szolgálatot teljesít Csíksomlyón és környékén.

A pünkösdszombati csíksomlyói zarándoklatot 1567 óta tartják minden évben, annak emlékére, hogy a katolikus székelyek a közeli Nagyerdőn vívott csatában legyőzték a térítő szándékkal érkező János Zsigmond erdélyi fejedelem seregeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×