Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Haldoklik a világ harmadik leghosszabb folyója

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Jangce folyót. Szakértők szerint a világ harmadik leghosszabb folyójának vize 5 éven belül teljesen halott lehet. A folyó állatvilágának nagy része már kihalt, a számos nagyvárosnak létszükségletet jelentő víz pedig hamarosan teljességgel ihatatlanná válik.

A számos régiót sújtó aszály miatt Kína egyre nehezebben látja el ivóvízzel 1,3 milliárd lakosát. A Jangcénak így jelentős szerep jut a lakosság ellátásában. Az ország teljes szennyvízkibocsátásának 40 százaléka ugyanakkor a folyóba ömlik, 80 százaléka tisztítatlanul.

A szakemberek szerint a helyzeten csak ront a Három Szoros névre hallgató hatalmas duzzasztómű megépítése, amely nemcsak csökkenti a víz oxigéntartalmát, de tározójában hatalmas szeméthegyet halmoz fel.

A Jangce összesen 186 városon folyik keresztül, és Sanghajnál ömlik a tengerbe. A 20 milliós virágzó városnak például a folyó jelenti az egyetlen édesvíz-forrást.

Nem csak Sanghajnak jelentene azonban rendkívüli problémát, ha a Jangce vize annyira elszennyeződne, hogy teljesen alkalmatlanná válna ivóvíznek.

2050-re a tervek szerint ugyanis évi 45 milliárd köbméter vizet pumpálnának a folyóból a szárazság sújtotta északi területekre.

Kínai szakértők szerint a folyóban élő állatfajok száma a 80-as években még 126 volt, 2002-ben azonban már csak 52 fajt találtak a Jangce vizében. Valószínűleg kipusztult már a Jangce-delfin is, az első olyan cetfaj, amely az embernek köszönheti eltűnését.