Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A herceg kínos elszólásai: vagy a kocsi új, vagy a nő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közeleg június tizedike, Erzsébet angol királynő férje, Fülöp edinburghi herceg nyolcvanötödik születésnapja. Nagyszabású hivatalos ünneplés nem lesz, de a brit alattvalók körében mégis megütközést kelt, hogy egy könyvkiadó épp az alkalom kapcsán dobott piacra csokornyit Fülöp herceg legkínosabb elszólásaiból.

A görög királyi családban született, ám valójában német Fülöp herceg szókimondása Anglia-szerte közismert. Sűrűn okoz kínos perceket, vagy az epés megjegyzéseivel, vagy a félreértéseivel. A veszélyes herceg című új könyv szerkesztői hatvan év Fülöp által elejtett bemondásaiból válogattak, s az anyagban magyarok is szerepelnek.

Amikor az Edinburghi herceg Budapesten járt, a tiszteletére adott fogadáson bemutattak neki egy magyar fogathajtót, ugyanis ez a kedvenc sportja.
- Maga magyar? - kérdezte Fülöp.
- Magyar vagyok - válaszolta a fiatalember.
- Nem gondoltam volna - jegyezte meg a herceg -, magának ugyanis nincs sörhasa. A magyarok mind nagyhasúak.

Fülöp herceg Pekingben ösztöndíjas angol diákokkal beszélgetett:
- Már fél éve itt vagytok és még nem ferde a szemetek? - kérdezte tőlük, mely kérdés hallatán a kínai vendéglátók vérig sértődtek.

Egyesek azt a következtetést vonták le Fülöp elejtett megjegyzéseiből, hogy a királynő férje nem szereti a külföldieket. Mások becsülik szókimondását. Tény, hogy gyerekek olykor sírva fakadnak, amikor szóba elegyedik velük. A hercegnek mindazonáltal arany természete van: a legkevésbé sem érdekli, kinek lépett a tyúkszemére, s kinek nem.

Legutóbb, egy koktél alkalmával megszólított egy elegáns színesbőrű urat:
- Hát ön, a világ melyik egzotikus részéről érkezett ide mihozzánk?
- Én Birmingham-ből jöttem, ahol születtem - válaszolta az ébenfekete megkérdezett, Lord Taylor, konzervatív párti politikus és neves ügyvéd.

Fülöp elejtett bölcsességei politikailag nem valami korrektek. Az új könyv ezt idézi:
- Ha egy férfi kiszáll a kocsiból és kinyitja a hölgynek az ajtót, akkor vagy a kocsi új, vagy a nő.

Erzsébet királynő férje olykor nagy hivatalos események alkalmával sem tudja tartani a száját. Amikor Kenya 1963-ban elnyerte függetlenségét, Fülöp herceg feszes vigyázban nézte hitvese oldalán, amint utoljára kúszik lefelé a brit lobogó a zászlórúdon. De nem tudta megállni, hogy oda ne súgja az ország új elnökének:
- Na, nem akarná mégis visszacsinálni?

A nyolcvanöt éves Edinburghi herceg e szép kort elérve sem akar túl sokat pihenni. Ezután is sűrűn jelenik meg társadalmi eseményeken. Kiszólásainak a feljegyzői hegyezik a ceruzájukat.