eur:
394.29
usd:
370.2
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Jövő héten bírósági döntés lesz a vir-szigeteki magyar ingatlanokról

A jövő héten várható döntés a vir-szigeti házbontások miatt benyújtott magyar keresetek ügyében - írta egy horvát napilap.

A Vecernji List című újság hétvégi internetes kiadásában számolt be arról, hogy a Zadarhoz közeli szigeten folytatódik az engedély nélküli épületek, apartmanok és víkendházak lebontása.

A lap szerint a horvát környezetvédelmi, területrendezési és építésügyi minisztérium által Virre küldött markológépek a sziget déli részének öbleiben folytatják a 70 méteres parti sávon belül engedély nélkül emelt épületek lebontását.

Az újság szerint a sziget déli részén 33 épületet bontanak le azután, hogy eddig 50 épületet - közöttük magyarok tulajdonait - rombolták le.

A tulajdonosok és a beruházók közül három magyar cég és két magánszemély keresetet nyújtott be a horvát állam ellen a megyei bírósághoz, azt kérve, hogy nyilvánítsák törvénytelennek a bontásokat, és állítsák le a további épületrombolást.

A bontásokat elrendelő minisztérium internetes honlapján arról adott hírt, hogy Viren a lakóépületeken, víkendházakon kívül engedély nélkül kialakított teraszokat, mólókat és garázsokat is felszámolnak.

A Jutarnji List című napilap megszólaltatta a cseh Milan Malekot, aki nyugdíjasként telepedett le Viren.

A férfi azt magyarázta lerombolt háza előtt a horvát lap riporterének: szörnyűnek tartja, hogy külföldiként hittek a horvát hatóságoknak, amikor megvásárolták a házukat, mert nem ismerték jól a horvát jogszabályokat.

A lap bemutatta a horvát Zdenko Radovicot, akinek már a második ingatlanát bontják le Viren.

A férfi 27 évvel ezelőtt is engedély nélkül épített házat a viri híd közelében, amelyet 1979-ben a hatóságok lebontattak. Mostani ingatlanát 2004-ben építette, ezt is engedély nélkül, így ezt is lebontják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×