Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jövő héten bírósági döntés lesz a vir-szigeteki magyar ingatlanokról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jövő héten várható döntés a vir-szigeti házbontások miatt benyújtott magyar keresetek ügyében - írta egy horvát napilap.

A Vecernji List című újság hétvégi internetes kiadásában számolt be arról, hogy a Zadarhoz közeli szigeten folytatódik az engedély nélküli épületek, apartmanok és víkendházak lebontása.

A lap szerint a horvát környezetvédelmi, területrendezési és építésügyi minisztérium által Virre küldött markológépek a sziget déli részének öbleiben folytatják a 70 méteres parti sávon belül engedély nélkül emelt épületek lebontását.

Az újság szerint a sziget déli részén 33 épületet bontanak le azután, hogy eddig 50 épületet - közöttük magyarok tulajdonait - rombolták le.

A tulajdonosok és a beruházók közül három magyar cég és két magánszemély keresetet nyújtott be a horvát állam ellen a megyei bírósághoz, azt kérve, hogy nyilvánítsák törvénytelennek a bontásokat, és állítsák le a további épületrombolást.

A bontásokat elrendelő minisztérium internetes honlapján arról adott hírt, hogy Viren a lakóépületeken, víkendházakon kívül engedély nélkül kialakított teraszokat, mólókat és garázsokat is felszámolnak.

A Jutarnji List című napilap megszólaltatta a cseh Milan Malekot, aki nyugdíjasként telepedett le Viren.

A férfi azt magyarázta lerombolt háza előtt a horvát lap riporterének: szörnyűnek tartja, hogy külföldiként hittek a horvát hatóságoknak, amikor megvásárolták a házukat, mert nem ismerték jól a horvát jogszabályokat.

A lap bemutatta a horvát Zdenko Radovicot, akinek már a második ingatlanát bontják le Viren.

A férfi 27 évvel ezelőtt is engedély nélkül épített házat a viri híd közelében, amelyet 1979-ben a hatóságok lebontattak. Mostani ingatlanát 2004-ben építette, ezt is engedély nélkül, így ezt is lebontják.