Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izrael az év végig vár

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izrael az év végéig ad időt a Hamász vezette palesztin kormánynak a zsidó állam elismerésére, az erőszakról való lemondásra és a már megkötött izraeli-palesztin megállapodások elfogadására.

Hájim Ramon izraeli igazságügyi miniszter elmondta: ha az év végéig nem teljesülnek a béketárgyalások folytatásának feltételei, akkor Izrael megkezdi egyoldalú határkijelölési tervének végrehajtását.

Ehud Olmert kormányfő közben azt tervezi, hogy 2010-ig Izrael egyoldalúan megszabja saját végleges határait, ha nem sikerül ezekről béketárgyalásokon megállapodni a palesztinokkal.

A terv értelmében a zsidó állam feladna Ciszjordániában néhány elszigetelt zsidó telepet, a nagyobb ciszjordániai teleptömböket viszont véglegesen az izraeli terület részének tekintené.

Korábban tárgyalásokat szorgalmazott Izrael és a Palesztin Hatóság elnöke között az amerikai elnök. George Bush azután beszélt erről, hogy Washingtonban Ehud Olmert izraeli kormányfővel tárgyalt.

Az amerikai elnök támogatta az izraeli kormányfőnek azt a tervét, amely szerint a zsidó állam egyoldalúan jelölné ki végleges ciszjordániai határát, ugyanakkor hangsúlyozta: egyik fél sem állíthatja kész tények elé a másikat.

Ehud Olmert arról beszélt, hogy Izrael minden lehetőséget kihasznál a béke elérése érdekében, de nem fog a végtelenségig várni.