eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarországot gyanúsítja Románia

Romániában közétették a legutóbbi madárinfluenza-járvány lehetséges okairól készített titkosszolgálati jelentést. A feljegyzésben a román hírszerzo szolgálat úgy fogalmaz: nem lehet kizárni azt a feltételezését, hogy a betegség importált szárnyasokkal került az országba.

A román hírszerzás jelentése szerint a fő fertőzési gócnak számító Feketehalom egyik barmfifeldolgozója egy brassói kft.-től vásárolt napospulykát, amelyeket a magyarországi Bábolna Kft.-től szerzett be.
A szárnyasok közül késobb több ezer elpusztult, ezt azonban nem jelentették az illetékes hatóságoknak. A brassói cég képviselője az egyik román televízióban azt mondta: nem pulykákat, hanem csirkéket vásároltak Bábolnáról, és valamennyi szárnyas egészséges.

Korábban Calin Tariceanu román kormányfő is azt mondta: nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Magyarországról vagy máshonnan importált baromfi okozta a romániai madárinfluenzás eseteket.

Az országos főállatorvos az InfoRádióban hangsúlyozta: mindent rendben találtak a hatóságok az érintett bábolnai cégnél. Süth Miklós hozzátette: az elmúlt időszakban Magyarországon a H5N1-es vírust kizárólag vadmadarakban azonosították.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×