Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szlovák idegenvezetők szövetségének elnöke jelentette fel a magyarokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre nem tudni, hogyan reagál a szlovák külügyi tárca a magyar turistákat Pozsonyban ért incidensre.

A keddi szlovákiai napilapok közül csak az Új Szó szentel kiemelt figyelmet a magyar turisták szombati esetének, a szlovák újságok nem kommentálják a történteket, csupán tényszerűen számolnak be a magyar Külügyminisztérium közleményéről, amelyből kiderül, hogy Budapest magyarázatot vár az ügyben - jelentette az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A szlovák külügyminisztérium szóvivője egyelőre nem kommentálta a történteket és nem volt hajlandó elárulni a további diplomáciai lépéseket sem.

A TA3 szlovák hírtelevízióban az hangzott el, hogy nem volt jogi alapja a rendőrségi fellépésnek, mert a pozsonyi önkormányzat egy ügyészi rendelkezés nyomán már két éve hatálytalanította azt a jogszabályt, amelyre a rendőrök hivatkoztak.

Az idegenvezetést korábban szabályozó rendelet kimondta, hogy az idegenvezetésnek olyan tevékenység minősül, amelyet utazási irodák felkérésére, térítés fejében végeznek az idegenvezetői vizsgával rendelkező személyek.

A parlament 2001-ben fogadta el az idegenvezetőkről szóló törvényt, ez azonban nem tartalmaz kizárólagosságot, tehát nem tiltja, hogy más személyek is szakmai magyarázattal szolgáljanak a városnézés során.

A szlovákiai idegenvezetők szövetségének honlapján élénk vita alakult arról, hogy indokolt volt-e a szövetség elnökének, Marian Bilacsicsnak a lépése, tehát az, hogy rendőröket hívott a Szent Márton székesegyház megtekintésére készülő magyar turisták, illetve a magyarázatot nyújtó történelem tanár miatt.

A vitázók többsége elítéli a kemény hatósági fellépést, sokan úgy vélekednek, hogy az ügy ártott a szlovák főváros hírnevének.

Bilasics a honlapon azzal védekezik, hogy a szombati eset az utolsó cseppet jelentette a pohárban, mivel szerinte a magyar állampolgárok már régóta folytatnak jogosulatlanul idegenvezetői tevékenységet Pozsonyban.