Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A román titkosszolgálat Magyarországot vádolja?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bábolnáról származnak azok a Magyarországról importált napos pulykacsibék, amelyek a romániai madárinfluenza-eseteket okozták - állítja a Jurnalul National című bukaresti napilap. A magyar főállatorvos cáfolta a román újság információit.

A cikk szerzője azt írta: a román hírszerző hivatal (SRI) "egyes forrásai" szerint Magyarországról és Szlovákiából származó baromfik állnak a romániai járvány hátterében.

A lap tudni véli, hogy a Brassó megyei Feketehalomban működő Drakom Silva és Pati Prod nevet viselő baromfitenyésztő telepek nagy mennyiségű napos pulykacsibét importáltak ebből a két országból.

A behozott csibék közül rövid időn belül több mint 20 ezer pusztult el. Egy részüket elégették, másik részüket pedig eltemették. Az elhullott állatokból az országos állategészségügyi hatóság állatorvosai mintákat vettek, amelyek egy részében kimutatták a H5N1 vírust - állítja a Jurnalul National.

A bukaresti lap szerint a nemzetbiztonsági szolgálat részletes jelentést terjesztett Traian Basescu államfő, a román miniszterelnök, valamint a mezőgazdasági, az egészségügyi és a belügyminiszter elé.

Magyarország tagad

"Az elmúlt időszakban Magyarországon a H5N1-es vírust kizárólag azokban az esetekben találtuk meg, amelyeket bejelentettünk" - mondta a magyar főállatorvos.

Süth Miklós, aki a nemzetközi járványügyi hivatal éves közgyűlésén tartózkodik Párizsban, közölte: a román vádakról egyeztetett a szlovák főállatorvossal.

"Az ő országukban és a mi országunkban is az Európai Unió által elvárt monitoring-rendszer működött és működik. Ennek eredménye, hogy teljes biztonsággal merjük állítani, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon a H5N1 vírust kizárólag azokban az esetekben találtuk meg, amelyeket bejelentettünk" - mondta.

Hozzátette: a román hírszerzés bejelentéséről hivatalos tájékoztatást nem kapott, és a román állategészségügyi hatóság sem jelezte, hogy információja szerint Magyarországról és Szlovákiából hurcolták volna be a vírust.

Gráf bekeményít

Az állategészségügyi ellenőrzések szigorítását tervezi a magyar mezőgazdasági tárca a Romániában történt madárinfluenzás esetek miatt.

A Brüsszelben tartózkodó földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azután beszélt erről, hogy az Európai Unió brit referencialaboratóriuma azonosította a H5N1-es vírust a Brassó megyében elhullott szárnyasok esetében.

Gráf József úgy fogalmazott: arra kéri majd a baromfitelepek üzemeltetőit, hogy ne fogadjanak vendégmunkásokat olyan romániai területekről, ahol megjelent a madárinfluenza.