Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az amerikaiak fölözik le az orosz uránexport egy részét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország újra akarja tárgyalni az Egyesült Államokkal azt a megállapodást, amely a volt szovjet atomfegyverekből nyert urán felhasználását szabályozza. Moszkva számára komoly üzletet jelentene, ha Washington feloldaná az így újrahasznosított urán amerikai exportjára vonatkozó korlátozást, és amerikai atomerőműveknek adhatna el hasadó anyagot.

Megatonnák és Megawattok - ez a neve annak a programnak, amelynek keretében Oroszország újrahasznosítja a leszerelt szovjet atomtöltetekből nyert uránt.

Moszkva és Washington még a hidegháború vége után, az 1990-es évek elején kötött szerződést arról, hogy az így nyert és polgári célokra átalakított hasadóanyag eladására egy, az amerikai kormányhoz közel álló cég, a USEC kap kizárólagos jogot.

Az urán ára az elmúlt években ugyanakkor háromszorosára emelkedett, de a Usec még mindig a régi áron veszi át az anyagot, és ezért Moszkva szeretné újratárgyalni a megállapodást.

Orosz illetékesek ráadásul azt akarják elérni, hogy közvetlenül az amerikai atomerőműveknek adhassák el az uránt, ami akár évi félmilliárd dolláros üzletet jelenthetne nekik.

Mindezt azonban akadályozza az, hogy a két ország máig nem írt alá együttműködési szerződést a békés célú atomtechnológia terén.

A közös program részeként eddig 11 ezer volt szovjet robbanótöltet hasznosítottak újra nukleáris fűtőanyagként.