eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A magyarok házait lebontották, az amerikaiét nem

A vir-szigeti magyar ingatlantulajdonosok 10 millió eurós, azaz mintegy 2,5 milliárd forintos kártérítési pert indítanak - mondta a befektetők ügyvédje az InfoRádiónak. Zoran Randjelovic hozzátette: hamarosan összeáll az az ügyvéd-csoport, amely a perben képviseli a tulajdonosokat.

A hétvégén a dalmáciai Vir-szigeten 166 magyar apartmant bontatott le a horvát környezetvédelmi minisztérium, mert az épületek a megengedett 70 méternél közelebb feküdtek a parthoz, és építési engedéllyel sem rendelkeztek.

A tárca honlapján leszögezi: csak olyan épületeket bontottak el, amelyek megszegik ezt az előírást, illetve amelyeknek nem volt építési engedélyük. A Vecernji List című zágrábi napilap ugyanakkor arról számolt be, hogy egy boszniai horvát férfi háza mégis megmaradhatott.

A háborús veterán azzal fenyegetőzött, hogy fölrobbantja magát, ha az otthonát ledózerolják. A minisztérium azt mondta: mivel nincs más lakása a férfinak, maradhat.

Az MTI helyszíni beszámolója szerint a lerombolt épületekkel egy vonalban továbbra is áll egy ház, amelynek amerikai tulajdonosa a teraszról nézte végig a szomszédos épületek letarolását.

Éjjel is bontottak

A magyar befektetők ügyvédje az InfoRádiónak elmondta: hiába próbálta leállítatni a hétvégén a bontást.

Zoran Randjelovic kiemelte: a zadari bírósághoz fordult, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják meg az ügyet, erről értesítette a minisztériumot és a helyszínen tartózkodó inspektort is, aki nem volt hajlandó leállítani a bontást.

A jogász úgy vélte: azért siettek a hatóságok, hogy még a zadari bíróság döntése előtt befejezzék a munkát.

Még éjjel is bontották a házakat - hangsúlyozta Zoran Randjelovic.

Sokba kerülhet

Pert fogunk indítani a kártérítésért, már megkezdtük annak az ügyvédi csoportnak a felállítását, amely a befektetőket képviseli majd, az ügyvéd-csoport vezetője jómagam leszek - jelentette ki Zoran Randjelovic.

Az ügyvéd közölte: a befektetőkkel úgy tervezik, hogy 10 millió eurós kártérítésért indítanak pert, becslések szerint ugyanis a magyarok ekkora összeget fektettek az ingatlanokba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×