Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyarok házait lebontották, az amerikaiét nem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vir-szigeti magyar ingatlantulajdonosok 10 millió eurós, azaz mintegy 2,5 milliárd forintos kártérítési pert indítanak - mondta a befektetők ügyvédje az InfoRádiónak. Zoran Randjelovic hozzátette: hamarosan összeáll az az ügyvéd-csoport, amely a perben képviseli a tulajdonosokat.

A hétvégén a dalmáciai Vir-szigeten 166 magyar apartmant bontatott le a horvát környezetvédelmi minisztérium, mert az épületek a megengedett 70 méternél közelebb feküdtek a parthoz, és építési engedéllyel sem rendelkeztek.

A tárca honlapján leszögezi: csak olyan épületeket bontottak el, amelyek megszegik ezt az előírást, illetve amelyeknek nem volt építési engedélyük. A Vecernji List című zágrábi napilap ugyanakkor arról számolt be, hogy egy boszniai horvát férfi háza mégis megmaradhatott.

A háborús veterán azzal fenyegetőzött, hogy fölrobbantja magát, ha az otthonát ledózerolják. A minisztérium azt mondta: mivel nincs más lakása a férfinak, maradhat.

Az MTI helyszíni beszámolója szerint a lerombolt épületekkel egy vonalban továbbra is áll egy ház, amelynek amerikai tulajdonosa a teraszról nézte végig a szomszédos épületek letarolását.

Éjjel is bontottak

A magyar befektetők ügyvédje az InfoRádiónak elmondta: hiába próbálta leállítatni a hétvégén a bontást.

Zoran Randjelovic kiemelte: a zadari bírósághoz fordult, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják meg az ügyet, erről értesítette a minisztériumot és a helyszínen tartózkodó inspektort is, aki nem volt hajlandó leállítani a bontást.

A jogász úgy vélte: azért siettek a hatóságok, hogy még a zadari bíróság döntése előtt befejezzék a munkát.

Még éjjel is bontották a házakat - hangsúlyozta Zoran Randjelovic.

Sokba kerülhet

Pert fogunk indítani a kártérítésért, már megkezdtük annak az ügyvédi csoportnak a felállítását, amely a befektetőket képviseli majd, az ügyvéd-csoport vezetője jómagam leszek - jelentette ki Zoran Randjelovic.

Az ügyvéd közölte: a befektetőkkel úgy tervezik, hogy 10 millió eurós kártérítésért indítanak pert, becslések szerint ugyanis a magyarok ekkora összeget fektettek az ingatlanokba.