eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vesztegzár Bukarestben

Romániában stabilizálódik a madárinfluenza járvány. Ezt a román mezőgazdasági miniszter jelentette be. Gheorghe Flutur elmondta: a bukaresti szaklaboratórium vizsgálata az ország 25 települése esetében erősítette meg a H5-ös vírus megjelenését az elmúlt két hétben, 31 helyen pedig továbbra is csak fertőzésgyanús gócokat tartanak ellenőrzés alatt.

Hangsúlyozta: eddig 15 helységben irtották ki a teljes baromfiállományt, és elvégezték a fertőzött baromfitelepek, a háztáji gazdaságok és az összes település általános fertőtlenítését.

Hozzátette: az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági országos hatóságot az agrártárcának rendelik alá, a minisztériumon belül pedig külön ellenőrző szervet hoznak létre a járvány-megelőzés és -elhárítás, valamint az élelmiszerbiztonság szigorú felügyeletére.

Korábban húsz embert vittek kórházba madárinfluenzára utaló tünetekkel Romániában, de bebizonyosodott, hogy egyikük sem kapta el a vírust.

A román hatóságok egyelőre nem tudtak egyértelmű magyarázatot adni a madárinfluenza újbóli elterjedésére az országban.

A román fővárosban harminc utcát vesztegzár alá kellett vonni madárinfluenza gyanúja miatt. A hatóságok még várnak a laboratóriumi eredményekre, de ha bebizonyosodik, hogy jelen van a vírus, két teljes kerületet le kell zárni. A kormány válságstábot hívott össze, de nyugtatja a lakosságot.

/>A Magyar Rádió információi szerint a II. kerületben 21 utcát, a negyedikben 15 utcát készítettek a vesztegzárra. A helyi polgármesterek szerint összesen mintegy 2.500 bukarestire vonatkozna az intézkedés. He bebizonyosodik a fertőzés gyanúja, 6 ezer szárnyast kell leölni a fővárosban.
/>
/>A bukaresti főpolgármester ezért törvényben akarja megtiltani a fővárosban az állattartást. Különösen a külvárosi részeken tartanak baromfit, de van, aki sertést vagy tehenet nevel.
/>

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×