eur:
394.34
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Cukorka aranyért

Az iráni elnök elutasította az urándúsítási program leállításáért cserébe ajánlott könnyűvizes atomreaktor építését. Az Európai Unió tovább próbálkozik.

Mahmúd Ahmadinezsád szerint az Európai Uniót képviselő Németország, Nagy-Britannia és Franciaország ajánlatának elfogadása Teherán számára annyit jelentene, mintha cukorkát kapnának aranyért.

Az iráni államfő figyelmeztetett: ne kényszerítsenek országokat olyan helyzetbe, hogy kénytelen legyenek felmondani az atomsorompó-szerződést.

Urándúsítás helyett könnyűvizes reaktor

Brüsszeli források szerint Nagy-Britannia, Németország és Franciaország könnyűvizes atomreaktort ajánlana fel Iránnak az urándúsítási program felfüggesztéséért cserébe.

Az Európai Unió képviseletében tárgyaló három ország a tervek szerint pénteken vitatja meg orosz és kínai kollégáikkal az erről szóló javaslatcsomagot. A tervezet célja, hogy Teherán teljesen hagyjon fel az urándúsítással.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azzal vádolja Iránt, hogy nukleáris fegyver létrehozására törekszik, Teherán azonban azt hangsúlyozza, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 19:20
×
×
×
×