Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Horribilis bírságok a német utakon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban a jövőben erősen szigorítják a közlekedési büntetéseket. Míg eddig legfeljebb 250 euró bírsággal számolhatott az az autós, aki agresszív vezetéssel sávváltásra kényszerítette az előtte haladó gépkocsit, a jövőben aligha úszhatja meg 2000 eurónál kevesebbel, és emellett még jogosítványát is bevonják egy negyed évre.

Wolfgang Tiefensee már lipcsei polgármesterként is sokat tett a közlekedés biztonságosabbá tételéért, amióta pedig a nagykoalíciós kormányban átvette a közlekedési tárcát, országos szinten is megszigorította a közlekedési büntetéseket.

A jelek szerint sokak számára azonban ez sem jelent kellő elrettentést, ezért a tárca vezetője többszörösére akarja emelni a már eddig is borsos büntetéseket - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Büntetéssel az agresszív vezetők ellen

Kiváltképpen az autópályákon túlságosan agresszívan vezetők számíthatnak jelentős büntetésre, amivel a miniszter azt szeretné elérni, hogy ne váljon elterjedt sporttá a lassabban hajtók erőszakos leszorítása. Akit a jövőben ilyen kihágáson érnek, 2000 euró büntetéssel sújthatnak, amellett negyed évre bevonhatják a jogosítványát is.

Még ennél is magasabb büntetésre számíthatnak az ittasan vezetők. Noha Németországban még ma is szabadon hajthat bárki, aki nem fogyasztott fél liter sörnél, vagy egy pohár bornál többet, a rendelkezést semmibe vevőkre ezentúl 3000 euróig terjedő bírság szabható ki, de az sem kizárt, hogy végérvényesen elveszik jogosítványát.

Szigorítják azoknak a büntetését is, akik a vasúti átjárókban a tilos jelzést figyelmen kívül hagyva hajtanak át a síneken.

A külföldiek sem bújhatnak ki a bírságok alól?

A közlekedési miniszter szorgalmazta egyben azt is, hogy a bírságot a helyszínen szedjék be, így a külföldi rendszámmal közlekedő vezetők sem bújhatnak ki a büntetés kifizetése alól az ország elhagyásával.

A német autóklub becslése szerint a közlekedési miniszter tervének életbelépése átmenetileg legalább 100 millió eurós többletbevételt jelent majd az államkasszának. A szigorításokból befolyó többletpénzeket a közlekedési infrastruktúra javítására fogják felhasználni.