eur:
394.44
usd:
370.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Állítsák le a korrupciót, reformálják meg a mezőgazdaságot!

A BBC által megszerzett iratok szerint Románia és Bulgária ősszel pozitív választ kaphat Európai Uniós felvételi kérelmére, és jövőre megnyílik a két ország előtt a csatlakozás lehetősége. De ehhez tíz újabb feltételt kell teljesíteniük.

A strasbourgi Európai Parlament elé terjesztendő irat szerint Bulgária számára elsősorban azt a feltételt szabja az Európai Unió, hogy fékezze meg a korrupciót és az országban dúló szervezett bűnözést. Románia technikai jellegű feltételeket kap, amelyek főleg az élelmiszerek biztonságosságára és az uniós mezőgazdasági segély szétosztására vonatkoznak.

Az Európai Unió tudatában van annak, hogy megcsappant a bővítése iránti lelkesedés, de úgy látja, hogy mivel Romániának és Bulgáriának jelenleg reformokra törekvő kormánya van, helytelen lenne e reformok elé akadályt gördíteni azzal, hogy nemet mond a felvételi kérelemre - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója.

Másodosztályú tagság?

A BBC által megszerzett iratokból az világlik ki, hogy ha a két balkáni ország bekerül az Unióba, még akkor is vonatkozhatnak rájuk megkötések. Ezt több szakértő úgy ítéli meg, hogy Románia és Bulgária esetleg másodosztályú tagságot kap.

Bulgáriában a szervezett bűnözés és a korrupció felszámolására kézzelfogható eredményeket óhajt látni az Unió: pereket és elrettentő hatású ítéleteket.

Mezőgazdaság és korrupció

Romániát arra figyelmezteti az Európai Bizottság, hogy euró-milliárdokat veszíthet, ha nem állít fel ügynökségeket a mezőgazdasági segély elosztására, és megfelelő intézkedések híján leállíthatják a hús-exportját, mert az Unió védekezik a kergemarha kór terjedése ellen.

A román és bolgár tagság első három évében fokozottan ellenőrzik majd a korrupció elleni küzdelem hatékonyságát. A brit közszolgálati médium szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ezeket a feltételeket tárja a román és a bolgár kormány elé kedd este kezdődő látogatása során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×