Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Állítsák le a korrupciót, reformálják meg a mezőgazdaságot!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A BBC által megszerzett iratok szerint Románia és Bulgária ősszel pozitív választ kaphat Európai Uniós felvételi kérelmére, és jövőre megnyílik a két ország előtt a csatlakozás lehetősége. De ehhez tíz újabb feltételt kell teljesíteniük.

A strasbourgi Európai Parlament elé terjesztendő irat szerint Bulgária számára elsősorban azt a feltételt szabja az Európai Unió, hogy fékezze meg a korrupciót és az országban dúló szervezett bűnözést. Románia technikai jellegű feltételeket kap, amelyek főleg az élelmiszerek biztonságosságára és az uniós mezőgazdasági segély szétosztására vonatkoznak.

Az Európai Unió tudatában van annak, hogy megcsappant a bővítése iránti lelkesedés, de úgy látja, hogy mivel Romániának és Bulgáriának jelenleg reformokra törekvő kormánya van, helytelen lenne e reformok elé akadályt gördíteni azzal, hogy nemet mond a felvételi kérelemre - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója.

Másodosztályú tagság?

A BBC által megszerzett iratokból az világlik ki, hogy ha a két balkáni ország bekerül az Unióba, még akkor is vonatkozhatnak rájuk megkötések. Ezt több szakértő úgy ítéli meg, hogy Románia és Bulgária esetleg másodosztályú tagságot kap.

Bulgáriában a szervezett bűnözés és a korrupció felszámolására kézzelfogható eredményeket óhajt látni az Unió: pereket és elrettentő hatású ítéleteket.

Mezőgazdaság és korrupció

Romániát arra figyelmezteti az Európai Bizottság, hogy euró-milliárdokat veszíthet, ha nem állít fel ügynökségeket a mezőgazdasági segély elosztására, és megfelelő intézkedések híján leállíthatják a hús-exportját, mert az Unió védekezik a kergemarha kór terjedése ellen.

A román és bolgár tagság első három évében fokozottan ellenőrzik majd a korrupció elleni küzdelem hatékonyságát. A brit közszolgálati médium szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ezeket a feltételeket tárja a román és a bolgár kormány elé kedd este kezdődő látogatása során.