eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Brazíliában egymás után ölik a rendőröket

Sokkolta Brazíliát az a hétvégi támadássorozat, amelyben egy nagyhatalmú helyi bűnbanda 52 embert - köztük 35 rendőrt - ölt meg. Illetékesek szerint ez volt a brazil rendőrség létezése óta a legsúlyosabb támadás a hatóság ellen.

A gyilkosságokat a Főváros Első Parancsnoksága nevű csoport emberei követték el Sao Paolo államban.

Az öldöklés azt követően indult, hogy a hatóságok szigorúan őrzött börtönökbe vitték át a Főváros Első Parancsnoksága, más nevén a PCC csoport 700 tagját.

A bűnszövetkezet szabadlábon lévő tagjai ezután léptek akcióba. Nem csak rendőrőrsöket támadtak meg, de szabadnapjukat töltő rendőröket is megöltek. Az egyiket például akkor lőtték agyon, amikor a feleségével vacsorázott.

Közben több börtönben is lázadás tört ki és a rabok a becslések szerint 200 embert túszul ejtettek, bár egy részük a hatóságok szerint családtag, aki úgymond szolidaritásból maradt velük.

Rogerio Simoes, a BBC brazil adásának vezető szerkesztője az InfoRádiónak elmondta, hogy a PCC a kilencvenes évek eleje óta működik.

Először a rabok egyfajta érdekképviseleti szerveként működött, de később támadásokat szervezett a börtönökben és azok falain kívül is. Így akart nyomást gyakorolni a hatóságokra, hogy javítson a foglyok helyzetén - mondta.

A PCC-vezetők - becsempészett mobiltelefonjaik segítségével - a börtönből tudják irányítani a banda tagjait más börtönökben és kint az utcán is. A csoport a rendőrség szerint csak az idén már több tucat börtönlázadást szervezett.

Nem csak a rendőrség és bűnözők szembenállásáról van szó azonban. Brazíliában gyakran fordulnak elő rendőri túlkapások és olyan esetek is, amikor ártatlan polgárok lesznek a rendőrök áldozatai. A börtönök lakói nem is számítanak másra, mint erőszakos fellépésre - tette hozzá Rogerio Simoes:

Sao Paoló állam vezetése egyelőre elutasította, hogy a szövetségi erők is segítséget nyújtsanak a börtönlázadások elfojtásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×