Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kommunisták választották ki a püspököt, nem a Vatikán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb püspököt szenteltek föl Kínában a Vatikán engedélye nélkül.

Csan Szi-lu, az újdonsült főpap 2000 óta segédpüspök volt a délkelet-kínai Fucsien tartomány Mingdong püspökségén.

A 45 éves vallási elöljáró ténylegesen már elődje tavalyi halála után átvette a püspökség irányítását, de csak most tartották meg az ünnepélyes beiktatást.

A püspök, aki a keresztségben a Vincent nevet kapta, több száz hívő és politikai vezetők előtt celebrált misét Fucsien tartomány egyik városában.

A Vatikán a legutóbbi - pápai jóváhagyás nélküli - kínai püspökszentelés után szokatlanul kemény hangú közleményt adott ki, amelyben a pápa "mélységes nemtetszésének adott hangot a hír hallatán", és a kinevezéseket "a vallásszabadság súlyos megsértéseként" értékelte.

A pekingi rendszerhez hű Kínai Hazafias Katolikus Szövetség alelnöke azt mondta, hogy a kínai a kormány és a Vatikán eltérően látja a püspökszenteléseket, de e különbözőségen felül lehet emelkedni, hogy erősödjék a kötelék a felek között.

XVI. Benedek pápa már pápasága kezdetén hajlandónak mutatkozott a vatikáni-kínai kapcsolatok rendezésére.

A felek az 1990-es években kezdtek tárgyalásokat a kapcsolatok rendezéséről, amelyek még az ötvenes években szakadtak meg, röviddel a kommunisták hatalomra jutása után.

Kína két feltételhez köti a hivatalos kapcsolatok helyreállítását: meg kívánja őrizni szuverenitását vallási ügyekben a Vatikánnal szemben és követeli, hogy a pápai állam szakítsa meg a diplomáciai viszonyt Tajvannal.

Kínában több millió katolikus hívő él. A pekingi rendszerhez hű, "hazafias" egyház mintegy 4 millió hívet tart számon, míg a Vatikán fennhatóságát elismerő, "földalatti" katolikus egyházhoz mintegy tízmillió hívő tartozik.