Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fehér Ház helyett a börtönbe vezetett az utolsó repülőút

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdte büntetésének letöltését a rendkívül szigorúan őrzött coloradói Supermax börtönben Zacarias Moussaoui, a 2001. szeptember 11-ei egyesült államokbeli terrortámadásokban való bűnrészességért életfogytiglani börtönre ítélt marokkói születésű francia.

Az elítéltet magánrepülőgépen szállították Virginiából Coloradóba a szövetségi rendőrbírók.

Az amerikai igazságszolgáltatás ügyészei halálbüntetést kértek a férfira, aki a tervek szerint egy eltérített repülőt vezetett volna a washingtoni Fehér Háznak.

Lapértesülések szerint egyetlen egy esküdt szavazatán múlt, hogy a 37 éves vádlottat nem halálra, hanem életfogytiglani börtönre ítélték a virginiai Alexandriában lefolytatott perben.

Mouassaouit 2001 augusztusában, még a washingtoni és New York-i terrortámadások előtt tartóztatták le a vízuma által biztosított tartózkodási idő túllépése miatt Minnesota államban, ahol pilótatanfolyamon vett részt.

A coloradói Denvertől délre, Florence kisváros közelében lévő, a "Sziklás-hegység Alcatrazának" nevezett Supermax börtönben őrzik az Egyesült Államok négyszáz legveszélyesebb bűnözőjét, egymástól szigorúan elkülönítve.

A vécével-zuhanyzóval ellátott hét négyzetméteres cellák fala hangszigetelt, az ágyat, az asztalt és a széket betonból öntötték. A rabok naponta egy órát sétálhatnak, végezhetnek testedzést, de eközben meg vannak láncolva.

A Supermaxba egyetlen egy betonalagút vezet, és a rabok minden rezdülését kamerák és elektronikus mozgásjelzők ezrei kísérik figyelemmel.

A Supermaxban őrzik Omar Abder-Rahmán sejket, az egyiptomi vallási vezetőt, akit a New York-i Világkereskedelmi Központ felrobbantására szőtt 1993-as összeesküvésért ítéltek életfogytiglani börtönre.

A börtön lakója továbbá Terry Nichols, az oklahomai robbantásos terrorcselekmény egyik tettese, valamint a brit állampolgár Richard Reid, a "cipőbombás" terrorista is.