eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Fehér Ház helyett a börtönbe vezetett az utolsó repülőút

Megkezdte büntetésének letöltését a rendkívül szigorúan őrzött coloradói Supermax börtönben Zacarias Moussaoui, a 2001. szeptember 11-ei egyesült államokbeli terrortámadásokban való bűnrészességért életfogytiglani börtönre ítélt marokkói születésű francia.

Az elítéltet magánrepülőgépen szállították Virginiából Coloradóba a szövetségi rendőrbírók.

Az amerikai igazságszolgáltatás ügyészei halálbüntetést kértek a férfira, aki a tervek szerint egy eltérített repülőt vezetett volna a washingtoni Fehér Háznak.

Lapértesülések szerint egyetlen egy esküdt szavazatán múlt, hogy a 37 éves vádlottat nem halálra, hanem életfogytiglani börtönre ítélték a virginiai Alexandriában lefolytatott perben.

Mouassaouit 2001 augusztusában, még a washingtoni és New York-i terrortámadások előtt tartóztatták le a vízuma által biztosított tartózkodási idő túllépése miatt Minnesota államban, ahol pilótatanfolyamon vett részt.

A coloradói Denvertől délre, Florence kisváros közelében lévő, a "Sziklás-hegység Alcatrazának" nevezett Supermax börtönben őrzik az Egyesült Államok négyszáz legveszélyesebb bűnözőjét, egymástól szigorúan elkülönítve.

A vécével-zuhanyzóval ellátott hét négyzetméteres cellák fala hangszigetelt, az ágyat, az asztalt és a széket betonból öntötték. A rabok naponta egy órát sétálhatnak, végezhetnek testedzést, de eközben meg vannak láncolva.

A Supermaxba egyetlen egy betonalagút vezet, és a rabok minden rezdülését kamerák és elektronikus mozgásjelzők ezrei kísérik figyelemmel.

A Supermaxban őrzik Omar Abder-Rahmán sejket, az egyiptomi vallási vezetőt, akit a New York-i Világkereskedelmi Központ felrobbantására szőtt 1993-as összeesküvésért ítéltek életfogytiglani börtönre.

A börtön lakója továbbá Terry Nichols, az oklahomai robbantásos terrorcselekmény egyik tettese, valamint a brit állampolgár Richard Reid, a "cipőbombás" terrorista is.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×