Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel nem bővítené az uniót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német kancellár tartózkodóan nyilatkozott az Európai Unió további bővítéséről. A német tévé által rendezett nemzetközi értekezleten Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Berlin az uniós alkotmány elfogadtatásának előmozdítását és nem az új tagok felvételét tekinti elsődleges feladatának, amikor jövő év januárjában átveszi az EU soros elnöki tisztségét.

Angela Merkel hosszú távú stratégia keretében szeretné megmenteni az európai alkotmányt, miután tavaly Franciaországban és Hollandiában a lakosság többsége leszavazta.

A kancellár szerint az európai vezetők csak megkésve, az alkotmány részleges bukása után kezdtek el gondolkodási szünetet emlegetni, ezért most átfogó erőfeszítésre van szükség megmentése érdekében - mondta el az InfiRádió németországi tudósítója.

Angela Merkel ezzel kapcsolatban beszélt az európai határok pontos meghatározásáról is, mert csak ennek ismeretében lehet szó a további bővítésről. Nem titkolta azonban, hogy belátható időn belül sem Ukrajna, sem pedig a Balkán többi állama, de Törökország sem számíthat a csatlakozásra.

A berlini értekezleten felszólaló lengyel kormányfő viszont óvott attól, hogy az Európai Unió elzárkózzék újabb tagok felvétele elől. Véleményét osztotta Matti Vanhannen finn miniszterelnök is, aki leszögezte, hogy Európát nem szabad kizárólag földrajzi határok alapján meghatározni.

Az EU további bővítését illetően azonban a berlini kormányon belül sincs teljes összhang, mert a koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt már jó ideje szorgalmazza Törökország felvételének előkészítését, míg a kereszténypárti kancellár belátható időn belül csupán rendkívüli kapcsolat kialakítását tartja megvalósíthatónak Ankarával.