eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk

"Oroszország nehezen emészti meg, hogy már nem világhatalom"

Oroszország és az Egyesült Államok stratégiai érdekei ütköznek, és Oroszország nehezen emészti meg, hogy már nem világhatalom - mondta az InfoRádió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő az amerikai alelnök vilniusi beszéde után. Dick Cheney választás elé állította Moszkvát: vagy demokratizálódik vagy ellenséggé válik. Oroszország felháborodva fogadta a kijelentést.

Az elmúlt hetekben, hónapokban, rendkívül furcsán, felemás módon alakult az orosz-amerikai viszony - mondta az InfoRádiónak Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Oroszország abból indul ki, hogy világhatalom, és ennek keretében minden kérdésben partnere az Egyesült Államok. Washington ugyanakkor egy rendkívül fontos regionális hatalomnak tekinti Oroszországot, de nem az Egyesült Államokkal egyenrangú félnek.

Washington ráadásul úgy néz Oroszországra, mint az amerikai érdekeket fenyegető államra. A CIA legutóbbi összefoglaló jelentésében 3. fő veszélyként jelölte meg Oroszországot a nemzetközi terrorizmus és Kína után, kijelentve, hogy az orosz fegyverkezés túl nagy, nem egy esetben átláthatatlan, és hiányzik a demokrácia - mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi György emlékeztetett arra, hogy amikor Oroszország óriási tiltakozással reagált Ukrajna NATO-tagságának ötletére, az amerikai alelnök eléggé hangsúlyozottan azt mondta:
nagyon jó lenne, ha Oroszország nagyobb teret engedne a demokráciának.

Arra természetesen nincs esély, hogy Oroszország változtasson mentalitásán, magatartásán - fogalmazott a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×