eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma

Kormányátalakítás: átrendezik a nyugágyakat a Titanic fedélzetén

Távozik a brit belügyi és külügyi tárca vezetője, miután Tony Blair a csütörtöki helyhatósági választásokon elszenvedett súlyos munkáspárti vereség után pénteken átalakította kormányát. Charles Clarke belügyminisztert John Reid, a kabinet eddigi védelmi minisztere váltja a poszton, Jack Straw helyére pedig Margaret Beckett, a környezetvédelmi és vidékfejlesztési tárca eddigi vezetője kerül.

A munkáspárt a brit helyhatósági választásokon csupán a harmadik lett a pártok szavazatokért folytatott versenyében. A párt történetének egyik legrosszabb helyhatósági választási szereplésén 18 önkormányzat vezetését veszítették el.

Az elmúlt másfél hét botrányai erősen rányomták bélyegüket a választásokra, különösen Charles Clarke beismerése, miszerint több mint ezer külföldi bűnözőt nem toloncoltak ki az országból, miután letöltötték büntetésüket, hanem egyszerűen szabadon engedték őket.

Nem segített John Prescott miniszterelnök-helyettes házasságtörési történetének nyilvánosságra kerülése sem, ám ő a kormányátalakítás után is helyén maradhat, igaz, elveszíti a önkormányzati, regionális és lakásügyekért felelős tárcáját.

Jack Straw elődjét, Robin Cookot követve az alsóház vezére lesz, így a kabinet tagja marad.

Az ellenzék a kormányátalakítást csupán figyelemelterelő lépésnek tartja, de a Munkáspárt soraiból is hallani elégedetlen hangokat.

Frank Dobson, volt egészségügyi miniszter szerint az átalakítás nagyjából annyit ér, mintha "átrendeznék a nyugágyakat a Titanic fedélzetén".

"Õszintén szólva, új pártvezetésre van szükség" - vélekedett Frank Dobson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×