Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A verespataki aranybánya megnyitásáért tüntettek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Romániában utcára vonultak a verespataki aranybánya megnyitásának a támogatói. Jelentések szerint elsősorban a kanadai cég romániai alkalmazottai, és a munkát remélő bányászok demonstráltak az aranybánya mellett.

A Pro Verespatak civil szervezet felhívására mintegy 300 ember vett részt a Verespatak és Abrudbánya közöti megrendezett 12 kilométeres felvonuláson.

Az ellenzők táborát összefogó Alburnus Maior egyesület illetékese szerint a felvonulók többsége a bányanyitásra készülő Rosia Montana Gold Corporation cég alkalmazottja volt. De olyanok is akadtak a menetoszlopban, akik korábban a környék állami bányáiban dolgoztak, és ezek bezárása után munkanélkülivé váltak.

Visszatérhet a projektet támogató polgármester

Verespatak nemrég leváltott polgármestere bejelentette: nemsokára visszatér hivatalába. A bányanyitás elkötelezett támogatójaként ismert Virgil Nicolae Narita bíróságon támadta meg a leváltásáról szóló prefektusi határozatot.

A polgármestert összeférhetetlenség miatt menesztették, Virgil Nicolae Narita szerint azonban a cégbíróság hibájából szerepel még mindig egy cég adminisztrátoraként a nyilvántartásban, holott már évekkel ezelőtt lemondott erről a tisztségről.

Az Európai Parlament is foglalkozik a kérdéssel

A tervezett Aranybánya ügyében hallgatta meg Brüsszelben az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága Szulfina Barbu román környezetvédelmi minisztert.

"Szerettünk volna garanciát kapni a miniszter asszonytól, hogy nem épül meg ez a beruházás, amely állandó veszélyforrást jelentene a Tisza élővilágára, de nem kaptunk egyértelmű garanciát. Azt az álláspontot ismételgette, hogy szakértői vizsgálatra van szükség, amely jelenleg is folyamatban van" - fogalmazott Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő.

A képviselő szerint most kell a nyomást fokozni, hogy ne engedélyezzék a projektet, mert később már csak hosszadalmas eljárással, az Európai Bíróságon keresztül tud fellépni az EU a verespataki aranybánya ellen.