eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Utat neveznek el a városromboló diktátorról

Emberi jogi és ellenzéki szervezetek tiltakoznak az ellen, hogy Malawiban utat nevezzenek el Zimbabwe világszerte diktátornak tartott elnökéről, Robert Mugabéról.

Az utat az Európai Unió támogatásával építették újjá, és az Afrika déli részén lévő Malawit köti össze Mozambik indiai-óceáni kikötővel. A tervek szerint az utat a zimbabwei elnök avatja fel, amikor Malawiba látogat.

Malawi illetékesek szerint a gesztus köszönetet fejez ki, amiért az ország állapolgárai munkát vállalhatnak Zimbabwéban.

A Nem-kormányzati Szervezetek Tanácsának elnöke az ötletre úgy reagált: Zimbabwéban a szabadságjogokat súlyosan korlátozzák, számos elnyomó törvényt léptettek életbe, így Malawinak nem szabad tisztelnie egy ilyen ország vezetőjét.

A Midima Autóút Malawi legfontosabb kereskedelmi útja, ezen keresztül érkeznek az élelmiszersegélyek is az országba, ezért támogatta az Európai Unió jelentős összeggel az építkezést.

Házrombolással a bűnözés ellen

Az 1980 óta hatalmon lévő Robert Mugabe zimbabwei elnök tavaly az ország számos városának szegénynegyedében romboltatott le házakat, a bűnözés elleni harcra hivatkozva.

Az ENSZ szerint 700 ezer ember veszítette el otthonát, nagy részük azóta is hajléktalan.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×