Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Saját kormánya kémkedett a belügyminiszter után?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is egész Franciaországot lázban tartja az a kémügy, melyben állítólag Nicolas Sarkozy belügyminiszter (akkori gazdasági tárcavezető) után kémkedett a francia kormány, Jacques Chirac államfő állítólagos sugallatára. A hírbe hozott fontosabb szereplők tagadnak.

Dominique de Villepin francia kormányfő után Philippe Rondot tábornok is cáfolta kedden, hogy titkos nyomozás folyt volna Nicolas Sarkozy belügyminiszternek a luxembourgi Clearstream bankban vezetett állítólagos bankszámláival kapcsolatban.

A Le Monde című napilap szerint Jacques Chirac államfőre hivatkozva Dominique de Villepin akkori külügyminiszter azzal bízta meg Philippe Rondot titkosszolgálati szakembert, hogy a pénzmosásról birtokába jutott listán található több mint nyolcszáz közéleti emberből az akkor a gazdasági miniszteri posztot betöltő Nicolas Sarkozyre koncentrálva vizsgálja meg az információk hitelességét.

Az ügy kirobbanása után a tábornok lakásában házkutatást tartottak. Az ott talált feljegyzések állítólag arra utalnak, hogy a vizsgálat politikai tétje Nicolas Sarkozy volt.

Philippe Rondot összesen kilenc alkalommal találkozott Villepinnel, amelyek során nyilvánvalóvá vált, hogy az akkori külügyminiszter tudott arról, hogy manipulációs botrány készül Sarkozy lejáratására.

A titkos nyomozásra való megbízás tényét a francia államfő aznap közleményben cáfolta. Dominique de Villepin pedig azóta több nyilatkozatban is tagadta, hogy Sarkozy ellen kémkedéssel bízott volna meg bárkit is.

Cáfolt az azóta már nyugállományban lévő tábornok is, aki kijelentette: "soha Dominique de Villepin nem bízott meg azzal, hogy politikusok után nyomozzak".