Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dzurindát jobban kedvelik a magyarok, mint a szlovákok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovák közvélemény kedvezőtlenül ítéli meg a Dzurinda-kormány működését - derül ki egy most közzétett felmérésből. A szlovákiai magyarok azonban elégedettebbek a kormánnyal, mint a szlovákok.

Az MVK közvélemény-kutató ügynökség adataiból kiderül, hogy a megkérdezettek 57 százaléka a legrosszabb osztályzattal, tehát négyessel vagy ötössel minősítette a hamarosan leköszönő Dzurinda-kabinet tevékenységét.

A Magyar Koalíció Pártjának választói azonban nem ennyire kritikusak, hiszen csupán alig 40 százalékuk adna ilyen elmarasztaló osztályzatot.

Kitűnőt a magyar válaszadók 5,5 százaléka adna a kormánynak, miközben a megkérdezett szlovákok csupán 1,8 tized százaléka gondolkodik így - mondta el az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Felmérte a közvélemény-kutató ügynökség azt is, hogy a júniusi előrehozott választásokon induló átlagos jelöltnél jobb vagy rosszabb képviselőnek tartaná-e magát a megkérdezett.

Határozottan saját magát tartaná megfelelőbb képviselőnek a válaszadók mintegy 14 százaléka, de - kissé tétovázva - további 26 százalékuk is így vélekedett.

Csak a megkérdezettek 16 százaléka gondolja úgy, hogy rosszabb képviselő lenne, mint azok, akik a pártok jelölőlistáin szerepelnek.

Pavol Haulik szociológus szerint ez is azt jelzi, hogy a társadalomban rendkívül negatív kép alakult ki a törvényhozó testület munkájáról.

A politikusok többsége nem volt hajlandó osztályozni a kabinet munkáját, Mikulás Dzurinda miniszterelnök szerint a bizonyítványt a választók állítják ki a június 17-én sorra kerülő választásokon.