Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Milliárdokat pazaroltak el\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy amerikai kongresszusi vizsgálat hétfőn nyilvánosságra került jelentése határozottan bírálja az iraki újjáépítési programokon dolgozó, főképp amerikai cégeket. A vizsgálóbizottság szerint egyes cégek továbbra sem teljesítették megbízásaik jelentős részét.

A kongresszusi vizsgálat kirívó példaként hozza fel, hogy három éve húzódik 150 iraki egészségügyi központ építése. A vállalkozó már felvette a kiutalt 186 millió dollár kétharmadát, de eddig csak hat kórház készült el. Az intézmények nagy részét más vállalkozók fejezik majd be.

Biztonsági kockázat

A bizottság ugyanakkor elismeri, hogy az Irakban dolgozó külföldiekre veszélyek leselkednek és az újjáépítési programokat a lázadók támadásai hátráltatják.

Vasárnap egy útmenti pokolgépes merényletben három külföldi biztonsági őr vesztette életét.

A bizottság, - amely 72 korrupció- és sikkasztásgyanús ügyben folytat vizsgálatot - azután jött létre, hogy az amerikai törvényhozás nemtetszését fejezte ki a rekonstrukció lassú menete miatt.

A korrupció a lázadáshoz hasonló kárt okoz

A revizorok szerint változtatni kell azon, hogy az egyszerű iraki polgárok továbbra is nehezen férnek hozzá a közszolgáltatásokhoz. Miközben sok új iskola és rendőrség épült, nem megoldott a tiszta ivóvízhez való hozzájutás, Bagdadban pedig az áramszolgáltatás a háború előtti szinten van.

A jelentés szerint a korrupció a fegyveres lázadáshoz hasonló károkat okoz az országnak. Ezt csak úgy lehet megfékezni, ha "meghonosítják a demokratikus értékeket és rendszereket, különösen, ha hatásos korrupció ellenes intézményeket hoznak létre".

Kapcsoltafelvétel a lázadó fegyveresekkel

Dzsalal Talabani iraki elnök közben azt mondta, hogy amerikai illetékesek társaságában lázadókkal találkozott. Hozzátette: szerinte hét lázadó csoporttal meg lehetne állapodni az erőszakos akciók leállításáról.