Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A 170 forintos benzinár borzolja a kedélyeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akárcsak Európában, az Egyesült Államokban is minden idők legmagasabb benzinárai borzolják az autósok idegeit. A magyarországi 290 forintos árral szemben a tengerentúlon a 170 forintos literenkénti üzemanyagár okoz belpolitikai feszültséget - nyilatkozta az InfoRádiónak Kovács Tamás Bostonban élő jogász-politológus.

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 3 dollárért lehet egy gallon benzint vásárolni, ami körülbelül literenként 170 forintnak felel meg.

Ez Amerikában nagyon magas árnak számít, olyannyira, hogy az iraki háború mellett ez okozza a legtöbb problémát George Bush elnöknek, akinek népszerűsége mélyponton van.

Kovács Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy Amerikában más az autózás megközelítése, az autók többsége nem üzemanyag-hatékony, másrészt sokan 150-200 kilométert is vezetnek naponta otthonuk és munkahelyük között.

Az emberek kedélyeit borzolják az olyan hírek is, hogy az ExxonMobil visszavonuló vezérigazgatója 400 millió dolláros "búcsú-csomagot" kapott - tette hozzá a jogász-politológus.

Rövid távon nem csökkennek az árak

A republikánusok helyzetét rontja az őszi törvényhozási választások előtt, hogy közismertek George Bush elnök és Dick Cheney alelnök jelenlegi, illetve korábbi olajipari kapcsolatai.

Az elnök egyébként nemrég azt mondta: arra kell számítani, hogy ezen a nyáron nem csökken az üzemanyagok ára.

Kovács Tamás szerint ez befolyásolja az amerikaiak autóvásárlási szokásait, különösen, hogy a szövetségi kormány adókedvezményekkel támogatja a hibrid üzemű autók vásárlását.