Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kivégzettek szerveivel kereskedik Kína?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vezető brit sebészek azzal vádolják Kínát, hogy a kivégzett elítéltek szerveivel kereskedik. A Brit Szervátültetési Társaság szerdán nyilatkozatban ítélte el a gyakorlatot, amelyet elfogadhatatlannak, és az emberi jogokat sértőnek tart. Kínai illetékesek tagadják a vádakat.

A Brit Szervátültetési Társaság szerint egyre több bizonyíték utal arra, hogy több ezer Kínában kivégzett elítélt szerveit távolítják el átültetésre a beleegyezésük nélkül.

Stephen Wigmore, a társaság etikai bizottságának elnöke azt mondja: az, hogy a donorok és az átültetésre váró betegek összepárosítása rendkívül rövid idő alatt lezajlik, arra utal, hogy az elítélteket már kivégzésük előtt kiválasztják.

Kínai illetékesek visszautasították a vádakat. A múlt héten egy kínai egészségügyi tisztviselő kijelentette: valóban előfordul, hogy felhasználják kivégzett elítéltek szerveit, de csak ritkán, és előzetes engedélyükkel.

Ennek ellenére a vádak, amelyeket nemzetközi emberi jogi szervezetek is többször megfogalmaztak, évek óta tartják magukat. Stephen Wigmore szerint mostanra annyi bizonyíték gyűlt össze, ami már tagadhatatlanná teszi a gyakorlatot, így ideje volt, hogy a Brit Szervátültetési Társaság is fellépjen ellene.

A kínai hatóságok nemrégiben jelentették be, hogy megszigorítják a szervátültetés körüli szabályokat. Júliustól tilos lesz eladni emberi szervet, és minden donornak írásos engedélyt kell adnia az átültetésre.

A szervátültetés azonban hatalmas haszonnal kecsegtető üzlet, főleg a szerv-turizmus fellendülése óta, amelynek keretében egyre több nyugati beteg utazik például Kínába szervátültetésre. Elemzők szerint tehát nagyon sok múlik majd azon: mennyire szigorúan veszi majd a kínai kormányzat az új szabályok betartatását.