Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Húsz éve robbant fel az atomerőmű

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hónap végén lesz a csernobili katasztrófa huszadik évfordulója. 1986. április 26-án történt a robbanás az atomerőmű négyes blokkjában, ami a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesetéhez vezetett. A kerek évfordulóhoz közeledve környezetvédők olyan kutatási eredményeket tártak a világ közvéleménye elé, amely szerint az eddig hivatalosan elismertnél nagyságrendekkel több áldozatot követelt a katasztrófa.

Április 26-án lesz pontosan húsz éve annak, hogy robbanás történt az ukrajnai csernobili atomerőműben, ami a világ eddigi legnagyobb nukleáris balesetéhez vezetett. A nemzetközi atomenergia ügynökség hivatalos adatai szerint négyezren vesztették életüket a baleset következtében.

Viszont két, egymástól függetlenül végzett kutatás eredménye, amelyet a napokban hoztak nyilvánosságra Németországban, azt mutatja, hogy a katasztrófa áldozatainak száma nagyságrenddel nagyobb, megközelítőleg 60 ezerre tehető, ha a később rákbetegség következtében elhunytakat is hozzászámolják - közölte az InfoRádió kijevi tudósítója.

Szakértők becslése szerint az elkövetkező években a baleset okozta nukleáris fertőzés még további 25 ezer ember halálát okozhatja.

Eközben Ukrajnában folyik a 1986-ban, a katasztrófa után sebtében felépítetett, és mára már igen rossz állapotba került szarkofág karbantartása. Legutóbb márciusban végeztek rajta komolyabb javításokat.

Az új szarkofág tervezése is befejeződött, az építkezésnek idén kell megkezdődnie. Az új, modern szarkofág várhatóan 100 évig garantálja majd a nukleáris biztonságot az atomerőműben.

A kerek évfordulóra való tekintettel ukrán várakozások szerint jelentős anyagi támogatást kap az ország külföldről, a katasztrófa következményeinek felszámolására.

Az Egyesült Államok kongresszusa a hónap elején fogadott el határozatot, amely szerint támogatja a nukleáris baleset következményeinek felszámolására tett erőfeszítéseket, és erre kérik az Európai Uniót, illetve más államokat is. Konkrét támogatási összeget azonban nem nevezett meg az amerikai kongresszus.

A nem működő csernobili erőmű hasznosítását illetően nemrég felvetődött az a gondolat, hogy nemzetközi atomtemetőt hozhatnának létre a területén, ez azonban komoly politikai vihart kavart Ukrajnában.

Beomolhat a szarkofág

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese szerint nem zárható ki, hogy megreped, vagy beomlik a csernobili katasztrófa után épített betonszarkofág. Koblinger László az InfoRádióban azt mondta: ez már csak a baleset körül amúgy is lezárt területen okozna újabb szennyezést.

Hozzátette: annak idején a grafittűz miatt érhette el a szennyezés a világ számos pontját. Egy mostani repedés vagy beomlás a helyieket veszélyeztetné.

A baleset után az illetékesek először megpróbálták letagadni a sugárzás mértékét, később viszont felnagyították, hogy több támogatást kapjanak. Mára azonban több nemzetközi csoport is felmérte a katasztrófa hatását, így arról reális kép alakult ki.

Az ország ennek ellenére még mindig kevés támogatást kap, egy új szarkofágra nincs meg a pénz. A jelenlegit hirtelen, igen gyorsan építették fel, és csak 10 évre tervezték.