eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Húsz éve robbant fel az atomerőmű

A hónap végén lesz a csernobili katasztrófa huszadik évfordulója. 1986. április 26-án történt a robbanás az atomerőmű négyes blokkjában, ami a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesetéhez vezetett. A kerek évfordulóhoz közeledve környezetvédők olyan kutatási eredményeket tártak a világ közvéleménye elé, amely szerint az eddig hivatalosan elismertnél nagyságrendekkel több áldozatot követelt a katasztrófa.

Április 26-án lesz pontosan húsz éve annak, hogy robbanás történt az ukrajnai csernobili atomerőműben, ami a világ eddigi legnagyobb nukleáris balesetéhez vezetett. A nemzetközi atomenergia ügynökség hivatalos adatai szerint négyezren vesztették életüket a baleset következtében.

Viszont két, egymástól függetlenül végzett kutatás eredménye, amelyet a napokban hoztak nyilvánosságra Németországban, azt mutatja, hogy a katasztrófa áldozatainak száma nagyságrenddel nagyobb, megközelítőleg 60 ezerre tehető, ha a később rákbetegség következtében elhunytakat is hozzászámolják - közölte az InfoRádió kijevi tudósítója.

Szakértők becslése szerint az elkövetkező években a baleset okozta nukleáris fertőzés még további 25 ezer ember halálát okozhatja.

Eközben Ukrajnában folyik a 1986-ban, a katasztrófa után sebtében felépítetett, és mára már igen rossz állapotba került szarkofág karbantartása. Legutóbb márciusban végeztek rajta komolyabb javításokat.

Az új szarkofág tervezése is befejeződött, az építkezésnek idén kell megkezdődnie. Az új, modern szarkofág várhatóan 100 évig garantálja majd a nukleáris biztonságot az atomerőműben.

A kerek évfordulóra való tekintettel ukrán várakozások szerint jelentős anyagi támogatást kap az ország külföldről, a katasztrófa következményeinek felszámolására.

Az Egyesült Államok kongresszusa a hónap elején fogadott el határozatot, amely szerint támogatja a nukleáris baleset következményeinek felszámolására tett erőfeszítéseket, és erre kérik az Európai Uniót, illetve más államokat is. Konkrét támogatási összeget azonban nem nevezett meg az amerikai kongresszus.

A nem működő csernobili erőmű hasznosítását illetően nemrég felvetődött az a gondolat, hogy nemzetközi atomtemetőt hozhatnának létre a területén, ez azonban komoly politikai vihart kavart Ukrajnában.

Beomolhat a szarkofág

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese szerint nem zárható ki, hogy megreped, vagy beomlik a csernobili katasztrófa után épített betonszarkofág. Koblinger László az InfoRádióban azt mondta: ez már csak a baleset körül amúgy is lezárt területen okozna újabb szennyezést.

Hozzátette: annak idején a grafittűz miatt érhette el a szennyezés a világ számos pontját. Egy mostani repedés vagy beomlás a helyieket veszélyeztetné.

A baleset után az illetékesek először megpróbálták letagadni a sugárzás mértékét, később viszont felnagyították, hogy több támogatást kapjanak. Mára azonban több nemzetközi csoport is felmérte a katasztrófa hatását, így arról reális kép alakult ki.

Az ország ennek ellenére még mindig kevés támogatást kap, egy új szarkofágra nincs meg a pénz. A jelenlegit hirtelen, igen gyorsan építették fel, és csak 10 évre tervezték. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×