Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Utcára vonulnak a sztrájkoló orvosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiában tovább sztrájkolnak a kórházak orvosai. A béremelést követelő orvosok szerdán az utcán folytatják tiltakozásukat, délután öt órára Pozsony központjának egyik terén szimpátiatüntést szerveznek.

A legutóbbi adatok szerint eddig húsz egyetemi kórház és klinika egészségügyi dolgozói csatlakoztak a sztrájkhoz. Szerda délelőtt a trencséni kórház közel ezer dolgozója is beszüntette a munkát, csupán a sürgősségi eseteket látják el.

Nem mindenki támogatja azonban az orvosok akcióját: vannak olyan kórházak is, melyek nem voltak hajlandók részt venni a tiltakozó megmozdulásban, arra hivatkozva, hogy az ottani vezetés jó feltételeket és az országos átlagot jóval meghaladó fizetéseket biztosított számukra.

A kormány továbbra sem avatkozik közbe

Rudolf Zajac szlovák egészségügyi miniszter továbbra sem kíván beavatkozni a kórházigazgatók hatáskörébe, szerinte a bérek meghatározása az ő feladatuk, nekik kell kigazdálkodniuk a béremelésekhez szükséges forrásokat.

Az igazgatók azonban azzal érvelnek, hogy az egészségügyi biztosítók keveset fizetnek az orvosi kezelésért, és nincs miből emelni a fizetéseket. Így szerintük a kormánynak kellene lépnie.

Bár a kórházszövetség és az egészségbiztosítók eddigi tárgyalásai eredménytelennek bizonyultak, a kormány továbbra is hajthatatlannak tűnik.