eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Utcára vonulnak a sztrájkoló orvosok

Szlovákiában tovább sztrájkolnak a kórházak orvosai. A béremelést követelő orvosok szerdán az utcán folytatják tiltakozásukat, délután öt órára Pozsony központjának egyik terén szimpátiatüntést szerveznek.

A legutóbbi adatok szerint eddig húsz egyetemi kórház és klinika egészségügyi dolgozói csatlakoztak a sztrájkhoz. Szerda délelőtt a trencséni kórház közel ezer dolgozója is beszüntette a munkát, csupán a sürgősségi eseteket látják el.

Nem mindenki támogatja azonban az orvosok akcióját: vannak olyan kórházak is, melyek nem voltak hajlandók részt venni a tiltakozó megmozdulásban, arra hivatkozva, hogy az ottani vezetés jó feltételeket és az országos átlagot jóval meghaladó fizetéseket biztosított számukra.

A kormány továbbra sem avatkozik közbe

Rudolf Zajac szlovák egészségügyi miniszter továbbra sem kíván beavatkozni a kórházigazgatók hatáskörébe, szerinte a bérek meghatározása az ő feladatuk, nekik kell kigazdálkodniuk a béremelésekhez szükséges forrásokat.

Az igazgatók azonban azzal érvelnek, hogy az egészségügyi biztosítók keveset fizetnek az orvosi kezelésért, és nincs miből emelni a fizetéseket. Így szerintük a kormánynak kellene lépnie.

Bár a kórházszövetség és az egészségbiztosítók eddigi tárgyalásai eredménytelennek bizonyultak, a kormány továbbra is hajthatatlannak tűnik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×