Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Járvány esetén tűzoltók fuvarozzák az élelmet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Élelmiszerellátási vészterveket dolgoz ki a brit kormány arra az esetre, ha a madárinfluenza kiterjedt emberi járványt okozna.

A Sunday Telegraph egy belső terjesztésre szánt kormányzati leiratra hivatkozva azt írta: vészhelyzet esetén valószínűleg túl kevés teherautósofőr lenne hajlandó árut fuvarozni a fertőzött térségekbe, ezért egyebek mellett tűzoltókat utasítanának arra, hogy a járványtól sújtott országrészekbe élelmiszert és biztonságos innivalót juttassanak el.

A brit lap szerint a vészterv azzal számol, hogy a madárinfluenza embereket fertőző esetleges mutációja hat hónapig, vagy annál is tovább tartó világjárványt okozhat, sőt több járványhullám is követheti egymást.

A The Sunday Times már a múlt héten idézett egy bizalmas brit kormányzati előrejelzést, amely szerint Nagy-Britanniában összesen akár 320 ezer halottja is lehetne egy olyan járványnak, amelyet a madárinfluenza H5N1 vírusának emberről emberre könnyen terjedő esetleges változata okozna.

A H5N1-et épp a minap mutatták ki első ízben brit földön egy elhullott, Skóciában fellelt hattyú tetemében.

Valószínűbb a lottó ötös

A brit hatóságok ugyanakkor folyamatosan igyekeznek nyugtatni a lakosságot, hangsúlyozva, hogy emberi járványnak elenyésző a valószínűsége.

A brit kormány tudományos főtanácsadója, Sir David King professzor nemrégiben a BBC-nek azt mondta: a kór ázsiai terjedésének eddigi tapasztalatai azt sugallják, hogy hétszer nagyobb az esély a lottófőnyeremény megnyerésére, mint arra, hogy valaki elkapja a madárinfluenzát.