Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatalmon marad a jobboldal, vagy visszatér a bal?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Képviselőházi és szenátusi választások kezdődtek vasárnap Olaszországban, amelyen a két fő rivális a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette jobboldali Szabadság Háza és a Romano Prodi volt kormányfő fémjelezte baloldali Unió.

A szavazás két napig tart, és több mint 47 millió állampolgár voksolhat.

Szakértők szerint az ország gazdasági helyzete, a kormány iraki politikája és a családok boldogulásának lehetősége lesznek a legfontosabb döntési szempontok.

Silvio Berlusconi, a Forza Italia párt alapítója, először 1994 márciusában lett miniszterelnök, de kormánya mindössze 8 hónapig maradt fenn.

2001-ben már a Szabadság Háza-koalíció vezetőjeként nyerte meg a választásokat, és azóta folyamatosan ő kormányoz.

Romano Prodi 1995 februárjában alapította meg az Ulivo (Olajfa) baloldali párszövetséget.

Az 1996-os választási győzelem után 1998-ig miniszterelnök volt, majd 1999 és 2004 között az EU-bizottság elnökeként tevékenykedett.

Kampánycsend-sértés-e az SMS?

A két tömörülés az utolsó pillanatig folytatta az egymás elleni harcot, és kölcsönösen egymást vádolták a kampánycsend megsértésével.

A miniszterelnök tömörülése azt sérelmezte, hogy a Demokratikus Baloldal szombaton kiadott egy sajtóközleményt, amely Silvio Berlusconi péntek esti televíziós szereplésének gyenge nézettségén ironizált, míg az Unió szerint a jobboldali koalíció SMS-ekben buzdította az embereket a kormánypártokra való szavazásra.