eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Világszerte egyre mélyülő válságban az egészségügy

A világ legtöbb országában egyre mélyülő válságban van az egészségügy - állapítja meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezete frissen nyilvánosságra hozott tanulmányában. Az orvos- és nővérhiány drámaian hat a lakosság életkilátásaira, miközben egészségügyi dolgozók tízezrei vándorolnak el abból az országból, ahol a képzésüket finanszírozta az állam.

Az egészségügy válságágazat mind a fejlődő, mind a fejlett országokban. Égető hiány van jól képzett egészségügyi dolgozókból és orvosokból - írja a WHO főigazgatója, Lee Jong-Wook az Egészség világnapján nyilvánosságra hozott tanulmányban.

A válság megoldására 10 évre szóló akciótervet dolgozott ki az Egészségügyi világszervezet.

Nem csak a fejlődő országok küzdenek gondokkal


A XXI. szádban a fejlődő országokban várható élettartam a fejlettekben mértnek a felére esett vissza, aminek leginkább az AIDS oka.

A fejlett államokban is van azonban ok a félelemre: terjednek a fertőző betegségek, mint a madárinfluenza vagy az atípusos tüdőgyulladás, és gyakoriak a magatartászavarok, például a depresszió vagy a családon belüli erőszak - szögezi le a WHO.

Kevés az egészségügyi szakember

A világon 59,2 millió teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakember dolgozik, de ennél az Egészségügyi Világszervezet szerint legalább 3 millióval többre volna szükség. 57 országban a kritikus szint alá süllyedt az egészségügyi ellátás, ezért megvalósíthatatlanok az ENSZ úgynevezett Millenniumi Fejlesztési céljai is, amelyek között a halálozás csökkentése is szerepel.

Az egészségügyben a legtöbb helyen éhbérért dolgoznak, és a válság a világ minden államában mélyülni fog az elkövetkező években. A fejlett országok lakosságának csökkenő termékenysége és elöregedése a hosszantartó és leépüléssel járó betegségek terjedését hozza, míg a fejlődőkben 1 milliárd fiatal felnőtthöz nem jutnak el az alapvető gyógyszerek - figyelmeztet a tanulmány.

Sok országban jelent gondot az orvosok elvándorlása

A világ csaknem 2000 orvos- és ápolóképző intézménye nem bocsát ki elegendő számú, és a pályán meg is maradó munkaerőt. Az Afrikában képzett orvosok csaknem egynegyede a fejlett európai és észak-amerikai régióban dolgozik. Nagy-Britanniában az orvosok egyharmada szerezte külföldön a diplomáját.

A WHO jelentése a nemzeti stratégiák mellett az országok közötti szolidaritásra hívja fel a figyelmet a Kelet-Európára is jellemző elvándorlások és a fertőzések elleni küzdelemben. A nemzetközi segélyalapok felét az egészségügyben kellene elkölteni, negyedét pedig a munkaerő megtartására kellene fordítani - javasolja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×