Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Õsztől manipulálják a kenyeret

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy-Britanniában ősztől kötelező érvénnyel B-vitamint kevernek a kenyérlisztbe, mert bebizonyosodott, hogy ezzel meg lehet előzni a veleszületett gerinc idegcsatorna rendellenességek jelentős százalékát és a vitamin-adalék a felnőttek egészségére is jó hatással van.

Utoljára a második világháború után kevertek Angliában idegen anyagokat a kenyérlisztbe, tápszereket a kiéhezett lakosság számára. Manapság elvben nem lenne szükség kenyérbe sütött B-vitamin pluszra, hiszen egészségesen és változatosan táplálkozunk, de ez csak elvben van így - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója.

Minden terhes anyának B-vitaminra van szüksége, azoknak is, akik nem tervezték előre a terhességüket, és ez statisztikailag az angliai várandósoknak körülbelül a fele, valamint azoknak is, akik szegényebbek és nem tudják, hogy ha az étrendjüket brokkolival, kelbimbóval, babbal, borsóval, resztelt májjal, salátákkal gazdagítják, akkor pasztillák nélkül is kap a szervezetük kellő mennyiségű B-vitamint. És nem elég, ha csak a terhesség kezdetén kezd egy várandós anya vitaminozni. Tehát marad megoldásként a kenyér, amit állandóan fogyasztunk.

Az Egyesült Államokban, Kanadában és Chilében indították el a kísérleteket kenyérlisztbe kevert B-vitaminnal, és azt tapasztalták, hogy több mint negyven százalékkal visszaesett a gerinc idegcsatorna rendellenességgel született csecsemők száma.

Angliában ez nagy probléma: évente mintegy kétszáz gyerek születik így. Ezen felül számos esetben már a szülés előtt megállapítják, hogy fennáll efféle deformáció gyanúja, tehát körülbelül 750 nő emiatt vetél el.

Elsősorban ezért született a döntés, de a kenyérlisztbe adagolt B-vitamin felnőttekre is kedvező hatással van: csökkenti majd az agyvérzéses esetek számát és a szív megbetegedését. A pékektől azt követeli meg a rendelkezés, hogy egy kiló lisztbe 100-450 mikrogram B-vitamint keverjenek.

Az emberi jogok védelmezői nem helyeslik, hogy a felsőbb hatóságok már megint beleavatkoznak a lakosság életébe, de aki akar, bizonyára vásárolhat majd különleges, vitamin-mentes kenyeret.