eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Negyedmilliárd forint értékű hamis pénzt foglaltak le

Õrizetbe vett a német rendőrség egy pénzhamisító bandát Münchenben. A bűnszövetkezetnél közel egymillió euró (265 millió forint) értékben találtak hamis pénzt. Már nemcsak a bankókat, hanem a fémpénzt is egyre nagyobb mennyiségben hamisítják.

Az év eleje óta ez volt a német rendőrség legnagyobb rajtaütése pénzhamisításra szakosodott bűnszövetkezeten. Mint a rendőrség szóvivője elmondta: a banda nem volt válogatós, dollárt ugyanúgy gyártottak, mint eurót.

Tény azonban, hogy az euró iránt nagyobb a bűnözök érdeklődése, és egy ideje már nem annyira a papírpénz utánzásán mesterkednek, hanem az egy- és kéteurósok előállítását igyekeznek tökéletesíteni.

Az Európai Unió központjából származó értesülések szerint az alvilágban kiváltképpen a Németországban vert kéteurós érmék iránt nyilvánul meg különös érdeklődés.

Nem vonzza a mágnes

Tavaly csaknem 100 ezer darab hamis kéteuróst sikerült kivonni a forgalomból, ami csaknem 30 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

A hatóságok feltételezik, hogy a német kéteurós díszítését a legkönnyebb utánozni - ezért nem tapasztaltak emelkedést az egységes valutaövezet más országában vert fémpénzek hamisítása terén.

A hatóságok eddig elsősorban olaszországi illegális pénzverdék nyomára bukkantak, de lefüleltek magyarországi és bulgáriai hamisító műhelyeket is.

A német rendőrség szóvivője elmondta: a valódi pénzérmét leginkább úgy lehet megkülönböztetni a hamistól, hogy az eredeti minden részét vonzza a mágnes, míg a zugműhelyből kikerült egy- és kéteurósra nem hat a mágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×