Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Negyedmilliárd forint értékű hamis pénzt foglaltak le

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Õrizetbe vett a német rendőrség egy pénzhamisító bandát Münchenben. A bűnszövetkezetnél közel egymillió euró (265 millió forint) értékben találtak hamis pénzt. Már nemcsak a bankókat, hanem a fémpénzt is egyre nagyobb mennyiségben hamisítják.

Az év eleje óta ez volt a német rendőrség legnagyobb rajtaütése pénzhamisításra szakosodott bűnszövetkezeten. Mint a rendőrség szóvivője elmondta: a banda nem volt válogatós, dollárt ugyanúgy gyártottak, mint eurót.

Tény azonban, hogy az euró iránt nagyobb a bűnözök érdeklődése, és egy ideje már nem annyira a papírpénz utánzásán mesterkednek, hanem az egy- és kéteurósok előállítását igyekeznek tökéletesíteni.

Az Európai Unió központjából származó értesülések szerint az alvilágban kiváltképpen a Németországban vert kéteurós érmék iránt nyilvánul meg különös érdeklődés.

Nem vonzza a mágnes

Tavaly csaknem 100 ezer darab hamis kéteuróst sikerült kivonni a forgalomból, ami csaknem 30 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

A hatóságok feltételezik, hogy a német kéteurós díszítését a legkönnyebb utánozni - ezért nem tapasztaltak emelkedést az egységes valutaövezet más országában vert fémpénzek hamisítása terén.

A hatóságok eddig elsősorban olaszországi illegális pénzverdék nyomára bukkantak, de lefüleltek magyarországi és bulgáriai hamisító műhelyeket is.

A német rendőrség szóvivője elmondta: a valódi pénzérmét leginkább úgy lehet megkülönböztetni a hamistól, hogy az eredeti minden részét vonzza a mágnes, míg a zugműhelyből kikerült egy- és kéteurósra nem hat a mágnes.