Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiterjeszti a rendőrség a nyomozást az illegális pártfinanszírozás ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lapértesülések szerint a brit Scotland Yard a konzervatív pártra is kiterjeszti a nyomozást az utóbbi hetek egyik legnagyobb brit belpolitikai botrányában. Korábban a kormányzó Munkáspártról derült ki, hogy nemesi címre terjesztett fel több olyan üzletembert, akik kölcsönt nyújtottak a párt választási kampányához.

Egyelőre a kormányon lévő Munkáspárt pénzügyei állnak a brit rendőrség figyelmének középpontjában. A Scotland Yard már bekért különböző dokumentumokat a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalból, a kabinetirodából és a Lordok Háza jelölési testületétől.

Ugyanakkor a The Guardian című napilap értesülései szerint a nyomozás egyre szélesebb körben folyik, ezért az ellenzékben lévő konzervatív párt pénzügyeit is vizsgálják. A pártból származó információk szerint tavaly 24 millió font (9 milliárd 192 millió forint) kölcsönt kaptak. A lap úgy tudja, hogy a pártvezetés megkérte a kölcsönt biztosító üzletembereket, hogy fedjék fel kilétüket.

A hatalmas összegek zöme hirdetésekre ment el, 22 % egyéb nyomtatványokra, 10 % a gyűlésekre, rendezvényekre. A konzervatív párt nem tudott választást nyerni, 8.79 millió szavazatot kapott, de minden voksra 750 forintnak megfelelő összeget költött - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója.

A választási korteskedés tehét hatalmas összegett emésztett fel. S a Scotland Yard szerda estig minden pennyről pontos elszámolást követel.

A rendőrség egyelőre nem kíván információt adni arról, hogy kiket akar meghallgatni az ügyben, de egyes források szerint Tony Blair kormányfő is a listán lehet.

A nyomozást vezető rendőrtiszt egyelőre korainak tartaná korrupcióról beszélni, ugyanakkor nem zárja ki ezt a lehetőséget sem. John Yates egyben felhívta a szintén vizsgálódó bizottság figyelmét arra, hogy néhány, általuk meghallgatni kívánt személy "szemtanúként vagy gyanúsítottként"a jövőben a nyomozás középpontjába kerülhet.