Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A nyugdíjkorhatár megemelése ellen sztrájkolnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy-Britanniában megkezdődött az utóbbi 80 év legnagyobb közszolgálati munkabeszüntetése a nyugdíjjogosultság tervezett szigorítása miatt.

Több szakszervezet felhívására a brit városi tanácsok hatáskörébe tartozó szolgáltatások ellátói - egyebek mellett az állami iskolák tanárai és segédszemélyzete, a tanácsi szociális gondozók, a könyvtárasok, a szemétszállítók, helyenként a tömegközlekedési cégek dolgozói, valamint a parkolóőrök - léptek 24 órás sztrájkba.

A kormány terve szerint a tanácsi szféra egyes területeinek dolgozóitól megvonnák a kedvezményes nyugdíjjogosultságot.

Nagy-Britanniában jelenleg a közszféra alkalmazottai általában 60 éves korukban, teljes állami nyugdíjjal vonulhatnak nyugállományba, miközben az általános brit nyugdíjkorhatár 65 év.

A sztrájkolók reményei szerint az akcióban legalább 1,5 millióan vesznek részt; ebben az esetben ez lenne a legnagyobb országos munkabeszüntetést az 1926-os általános sztrájk óta.

A szakszervezetek szerint a kormány arra számított, hogy "könnyű célpontra" lel, hiszen a tanácsi alkalmazottak átlagos éves állami nyugdíja alig négyezer font - az alkalmazotti átlagfizetés hetede -, és érdekérvényesítő képességük a leggyengébbek között van.

Kikelt a sztrájk ellen Sir Digby Jones, a Brit Gyáriparos Szövetség vezérigazgatója, mondván: a tanácsi alkalmazottak megkülönböztető elbánást követelnek maguknak azzal, hogy ragaszkodnak a 60 éves nyugdíjkorhatárhoz, amikor a magánszférában sokan akár 68 éves korukig is dolgozni kényszerülnek.