eur:
392.87
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A nyugdíjkorhatár megemelése ellen sztrájkolnak

Nagy-Britanniában megkezdődött az utóbbi 80 év legnagyobb közszolgálati munkabeszüntetése a nyugdíjjogosultság tervezett szigorítása miatt.

Több szakszervezet felhívására a brit városi tanácsok hatáskörébe tartozó szolgáltatások ellátói - egyebek mellett az állami iskolák tanárai és segédszemélyzete, a tanácsi szociális gondozók, a könyvtárasok, a szemétszállítók, helyenként a tömegközlekedési cégek dolgozói, valamint a parkolóőrök - léptek 24 órás sztrájkba.

A kormány terve szerint a tanácsi szféra egyes területeinek dolgozóitól megvonnák a kedvezményes nyugdíjjogosultságot.

Nagy-Britanniában jelenleg a közszféra alkalmazottai általában 60 éves korukban, teljes állami nyugdíjjal vonulhatnak nyugállományba, miközben az általános brit nyugdíjkorhatár 65 év.

A sztrájkolók reményei szerint az akcióban legalább 1,5 millióan vesznek részt; ebben az esetben ez lenne a legnagyobb országos munkabeszüntetést az 1926-os általános sztrájk óta.

A szakszervezetek szerint a kormány arra számított, hogy "könnyű célpontra" lel, hiszen a tanácsi alkalmazottak átlagos éves állami nyugdíja alig négyezer font - az alkalmazotti átlagfizetés hetede -, és érdekérvényesítő képességük a leggyengébbek között van.

Kikelt a sztrájk ellen Sir Digby Jones, a Brit Gyáriparos Szövetség vezérigazgatója, mondván: a tanácsi alkalmazottak megkülönböztető elbánást követelnek maguknak azzal, hogy ragaszkodnak a 60 éves nyugdíjkorhatárhoz, amikor a magánszférában sokan akár 68 éves korukig is dolgozni kényszerülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×