eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A CIA ügynöke volt Szaddam külügyminisztere?

A CIA fizetett informátora volt a megbuktatott Szaddám Huszein külügyminisztere - állítja titkosszolgálati körökre hivatkozva az NBC amerikai televízió.

A kiszivárgott hírek szerint Nadzsi Szabri több mint 100 ezer dollárt kapott azért, hogy adatokat szolgáltasson az iraki fegyverprogramról.

Az iraki külügyminiszter állítólag azt jelentette, hogy nincs készülőben jelentős iraki fegyverprogram. A CIA-hoz hasonlóan azonban említést tett vegyifegyver-raktárakról, amelyekről később kiderült, hogy nem léteznek.

A franciák szervezték be

Az NBC információi szerint Nadzsi Szabrit 2002 szeptemberében szervezte be a francia titkosszolgálat. A miniszter állítólag egy darabig azt hitte, Párizsnak dolgozik, és amikor kiderült, hogy Washington áll a háttérben, nem vállalta tovább a megbízatást.

A kapcsolat megszakadt, ám az amerikaiak bevonulása után Nadzsi Szabri nem szerepelt a körözött vezetők listáján. Az NBC úgy tudja, hogy a volt diplomata jelenleg egy meg nem nevezett közel-keleti ország egyetemén tanít.

Az Egyesült Államok azzal az indokkal indított 2003-ban háborút Irak ellen, hogy az az arab országnak tömegpusztító fegyverei vannak. Később bebizonyosodott, hogy Irak nem rendelkezett ilyen fegyverekkel.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×