eur:
395.44
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A Közel-Keletre látogat a német kancellár

A német kancellár az első nyugati politikus a múlt heti választás óta, aki Ramallahba megy. Angela Merkel vasárnap indult kétnapos közel-keleti útjára.

A novemberben hivatalba lépett kancellár izraeli bemutatkozó látogatásáról még tavaly megállapodtak a felek, és úgy döntöttek, hogy Ariel Saron kormányfő súlyos betegsége miatt sem halasztják későbbre.

Jeruzsálemben Ehud Olmert ügyvivő miniszterelnökkel tárgyal, majd találkozik a Likud vezetőjével, Benjámin Netanjahuval is.

A történelmi múltból kifolyólag Németországot különleges kapcsolat fűzi Izraelhez, ezért szinte természetes, hogy bárki álljon is a berlini kormány élén, feltétlen támogatásáról biztosítja a zsidó állam vezetőit.

Merkel tájékozódni akar a választások utáni lehetőségekről is, de jóval nehezebb tárgyalás áll előtte Rámalláhban, ahol a palesztin autonóm terület élén álló Mahmúd Abásszal tárgyal.

A német kancellár viszont a Hamásszal mindaddig nem akar tárgyalni, amíg a szervezet nem határolja el magát az erőszaktól, és nem ígéri meg, hogy hivatalosan is elismeri a zsidó államot.

Indulása előtt viszont Merkel azt mondta: a rámalláh-i találkozót nem mondja le, mert tiszteletben tartja a választás kimenetelét, és bízik abban, hogy a hivatalba lépő vezetők politikai felelősség tudatára ébrednek, és kizárólag a békésmegoldásokra törekednek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×