eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk

A Hamász a fegyveres csoportokból hozná létre hadseregét

A Hamász kész egyesíteni a különböző palesztin fegyveres csoportokat, hogy hadsereget hozzon létre, amely megvédi a "palesztin népet az agressziótól". Ezt a szervezet szíriai számüzetésben élő vezetője közölte.

Háled Masaal azt mondta, hogy a Hamász egyik fő feladatának tekinti az Izraellel szembeni ellenállás fenntartását.

Iszmáil Hanije, a Hamász választási listavezetője elutasította, hogy a szervezet letegye a fegyvert és lemondjon az erőszakról annak érdekében, hogy a Palesztin Hatóság továbbra is kapjon külföldi segélyeket.

Kijelentette: a szervezet megtartja a fegyvereit, és továbbra is szembeszáll az izraeli megszállással.

Robbanásközeli helyzet a palesztin területeken

A palesztin választások nagy vesztesének számító Fatah mozgalom több ezer dühödt aktivistája tüntetett szombaton több ciszjordániai városban, követelve a pártvezetők lemondását. Rámalláhban mintegy negyven fegyveres megszállta a parlament épületét, a Gázai-övezetben pedig a levegőbe lövöldöznek a csalódott aktivisták.

A párt szimpatizánsai a vezetőket, különösen a fő döntéshozó szerv, a központi bizottság tagjait teszik felelőssé amiatt, hogy az eddig kormányzó mozgalom vereséget szenvedett a Hamász szélsőséges szervezettel szemben a január 25-ei parlamenti választásokon.

A vezetők lemondását követelő megmozdulások egyre hevesebbek. A fegyveresek közül néhányan kijelentették, hogy csatlakoznak az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezethez, és annak tagjaihoz hasonlóan ezután nem tartják magukat az Izraellel szembeni nem hivatalos tűzszünethez.

Náblusz városában mintegy kétezren vettek részt a demonstráción, az élükön Fatah fegyveres szárnya, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai több tucat tagjával, akik egy teherautóról lövöldöztek a levegőbe.

Betlehemben mintegy 400 Fatah-aktivista elfoglalta a párt helyi irodáját. Azzal fenyegetőznek, hogy „leszámolnak” azokkal a politikusokkal, akik belépnek egy Hamász vezette leendő kormányba.

Túl-Karmban körülbelül 200 aktivista vonult végig az utcákon, és lövöldözött a levegőbe.

A Fatah választási kampányát irányító Nabil Saat tájékoztatási miniszter azt a több tucat politikust tette felelőssé a párt vereségéért, aki függetlenként jelöltette magát, miután nem kapott helyet a pártlistán.

Szerinte ők vitték el a párttól azokat a szavazatokat, amelyekkel sok körzetben nyerhettek volna.

A központi bizottság pénteken kizárt hat olyan párttagot, aki függetlenként indult, és veszített.

{{keretes_cim}}

Izrael megtiltja a Hamász megválasztott parlamenti képviselőinek a szabad átjárást a Gázai-övezet és Ciszjordánia között. Az izraeli védelmi minisztérium ezt azzal indokolta, hogy a szervezet célja Izrael elpusztítása.


Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×