Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Hamász a fegyveres csoportokból hozná létre hadseregét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Hamász kész egyesíteni a különböző palesztin fegyveres csoportokat, hogy hadsereget hozzon létre, amely megvédi a \"palesztin népet az agressziótól\". Ezt a szervezet szíriai számüzetésben élő vezetője közölte.

Háled Masaal azt mondta, hogy a Hamász egyik fő feladatának tekinti az Izraellel szembeni ellenállás fenntartását.

Iszmáil Hanije, a Hamász választási listavezetője elutasította, hogy a szervezet letegye a fegyvert és lemondjon az erőszakról annak érdekében, hogy a Palesztin Hatóság továbbra is kapjon külföldi segélyeket.

Kijelentette: a szervezet megtartja a fegyvereit, és továbbra is szembeszáll az izraeli megszállással.

Robbanásközeli helyzet a palesztin területeken

A palesztin választások nagy vesztesének számító Fatah mozgalom több ezer dühödt aktivistája tüntetett szombaton több ciszjordániai városban, követelve a pártvezetők lemondását. Rámalláhban mintegy negyven fegyveres megszállta a parlament épületét, a Gázai-övezetben pedig a levegőbe lövöldöznek a csalódott aktivisták.

A párt szimpatizánsai a vezetőket, különösen a fő döntéshozó szerv, a központi bizottság tagjait teszik felelőssé amiatt, hogy az eddig kormányzó mozgalom vereséget szenvedett a Hamász szélsőséges szervezettel szemben a január 25-ei parlamenti választásokon.

A vezetők lemondását követelő megmozdulások egyre hevesebbek. A fegyveresek közül néhányan kijelentették, hogy csatlakoznak az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezethez, és annak tagjaihoz hasonlóan ezután nem tartják magukat az Izraellel szembeni nem hivatalos tűzszünethez.

Náblusz városában mintegy kétezren vettek részt a demonstráción, az élükön Fatah fegyveres szárnya, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai több tucat tagjával, akik egy teherautóról lövöldöztek a levegőbe.

Betlehemben mintegy 400 Fatah-aktivista elfoglalta a párt helyi irodáját. Azzal fenyegetőznek, hogy „leszámolnak” azokkal a politikusokkal, akik belépnek egy Hamász vezette leendő kormányba.

Túl-Karmban körülbelül 200 aktivista vonult végig az utcákon, és lövöldözött a levegőbe.

A Fatah választási kampányát irányító Nabil Saat tájékoztatási miniszter azt a több tucat politikust tette felelőssé a párt vereségéért, aki függetlenként jelöltette magát, miután nem kapott helyet a pártlistán.

Szerinte ők vitték el a párttól azokat a szavazatokat, amelyekkel sok körzetben nyerhettek volna.

A központi bizottság pénteken kizárt hat olyan párttagot, aki függetlenként indult, és veszített.

{{keretes_cim}}

Izrael megtiltja a Hamász megválasztott parlamenti képviselőinek a szabad átjárást a Gázai-övezet és Ciszjordánia között. Az izraeli védelmi minisztérium ezt azzal indokolta, hogy a szervezet célja Izrael elpusztítása.