Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A palesztin elnök lemondását követelték a Fatah aktivistái

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bizottság még nem döntötte el, hogy folytatja-e a palesztinok segélyezését - közölte a szervezet külügyi biztosának szóvivője.

A szóvivő hozzátette: a Világbank 2004-ben egy olyan alapot hozott létre, amely a Palesztin Hatóság projektjeit támogatta.

A kiutalást Brüsszel különböző feltételekhez kötötte, többek között a palesztinoknak átláthatóbbá kellett volna tenniük e pénzek elköltését, illetve egy részükből szociális munkahelyeket kellett volna teremteniük. Az alapból végül csak 35 millió eurót utaltak ki.

Kormányalakítási megbízás a Hamásznak

Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette, hogy a Hamászt kéri fel az új kormány megalakítására. A Fatah 43, a radikális Hamász 76 képviselői helyet, vagyis abszolút többséget szerzett a 132 fős palesztin törvényhozásban.

A Gázai-övezetben Fatah-aktivisták Mahmúd Abbász lemondását követelték.

Iszmájil Hanije, a Hamász listavezetője csütörtökön közölte, hogy tárgyalásokat tervez a kormányalakításról a Fatahhal és más pártokkal.

A Fatah névtelenséget kérő egyik tisztviselője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy pártja nem csatlakozik egy olyan koalícióhoz, amelyet a Hamász alakít.

Elemzők szinte egybehangzóan politikai földrengésről beszélnek. Izrael megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az öngyilkos merényletekért felelős szervezet nyerte a választást.

A térség több országa azonban arra kérte a nyugati hatalmakat, hogy fogadják el a Hamászt, mint a palesztin nép törvényes képviselőjét.

Izrael nem tárgyal

George Bush amerikai elnök közölte: a Hamász csak akkor lehet tárgyaló fél a közel-keleti békefolyamatban, ha elfogadja Izrael állam létjogosultságát.

Az izraeli kormány egyelőre nem kommentálja a választás eredményét, azt azonban elmondták: tárgyalni sem hajlandók a Hamásszal.

Libanon legfőbb siíta vallási vezetője úgy vélekedett, hogy a Hamász a jövőben közvetítőkön keresztül fog tárgyalni a zsidó állammal.

Mohamed Huszein Fadlallah nagyajatolláh szerint a tárgyalások feltétele az, hogy Izrael hagyjon fel a palesztinok elleni akciókkal.