eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elfogadta a palesztin kormány lemondását az államfő

Elfogadta a palesztin kormány lemondását a palesztin hatóság elnöke. Mahmúd Abbász egyúttal felkérte Ahmed Korei kormányfőt, hogy az új kabinet megalakulásáig maradjon hivatalában.

A lemondás részben formalitás, hiszen a választások nyomán az alkotmány megkívánja ezt a lépést a mindenkori kormánytól. Meglepő azonban az időzítés, hiszen a hivatalos választási eredményeket még nem tették közzé.

A törvények értelmében Mahmúd Abbász palesztin elnöknek azt a pártot kell felkérnie a kormányalakításra, amely a legtöbb helyet szerezte meg a parlamenti választásokon.

A Hamász radikális iszlámista szervezet - saját vezetői szerint - szilárd többséget szerzett a törvényhozó testületben, és ezt az eddig kormányzó Fatah is elismerte.

Választási tisztségviselők szerint különösen sikeresen szerepelt a Hamász az egyéni választókörzetekben. Képgaléria

A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló (exit poll) felmérések ugyanakkor azt mutatták, hogy a Fatah nyert. A hivatalos eredmények a nap folyamán várhatók.

Iszmájil Hanije, a Hamász listavezetője közölte: tárgyalásokat tervez a kormányalakításról a Fatahhal és más pártokkal.

A Fatah névtelenséget kérő egyik tisztviselője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy pártja nem csatlakozik egy olyan koalícióhoz, amelyet a Hamász alakít.

A Hamász győzelme veszélybe sodorhatja a közel-keleti béketárgyalásokat, mert a mozgalom korábban elkötelezte magát Izrael megsemmisítése mellett.

A Gázai-övezetben és Ciszjordániában a tervezett időben, közép-európai idő szerint 18 órakor zárták a szavazóhelyiségeket, az Izrael által megszállt és annektált Kelet-Jeruzsálemben azonban meghosszabbították a voksolást két órával.

A palesztin központi választási bizottság szóvivője szerint azért volt szükség a hosszabbításra, mert az izraeli hatóságok által alkalmazott korlátozások fennakadásokat okoztak a voksolásban.

A választásokra mintegy 900 külföldi megfigyelő felügyelt, köztük több magyar.

A választás után a Fatah hívei Gáza utcáin ünnepelték pártjuk győzelmét, míg a Hamász vezetője a szervezet előretöréséről beszélt.

George Bush amerikai elnök megerősítette korábbi álláspontját, hogy az Egyesült Államok csak akkor tárgyal a Hamásszal, ha az lemond Izrael megsemmisítével összefüggő céljairól.

Oroszország reményét fejezte ki, hogy a Hamász tartani fogja magát a közel-keleti rendezésről elfogadott útitervhez.

Az Európai Bizottság bármelyik palesztin kormánnyal együttműködik, ha az békés eszközökkel dolgozik - mondta a testület külkapcsolatokért felelős tagja, Banita Ferrero-Waldner.

Kofi Annan szerint a Hamásznak le kell tennie a fegyvert, ha kormányra kerül. A davosi nemzetközi gazdasági fórumon tartózkodó ENSZ-főtitkár leszögezte: alapvető ellentét van a fegyverviselés, illetve a demokratikus folyamatban való részvétel és a parlamenti képviselet között.

Rostoványi Zsolt Közel-Kelet szakértő, egyetemi tanár az InfoRádióban elmondta, hogy a radikális iszlám szervezetek pacifikálásának legjobb útja a politikai szervezetté alakulás.

Amennyiben a szervezetek kormányzati tényezővé válnak, és tényleges lépéseket kell tenniük a gazdasági helyzet javításáért, felelősen kell cselekedniük - tette hozzá.

Rostoványi Zsolt közölte: a Hamász listáján indulók többsége felsőfokú végzettségű, akiknek "semmi közük a terrorizmushoz"; ők elsősorban a vallás központi szerepével kapcsolatos nézeteket fogadták el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×