Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Farkasordító hideg Európában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európa-szerte egyre több gondot okoz a hideg időjárás: Ukrajnában 53-an haltak meg az elmúlt egy napban, az athéni Akropoliszt hó borítja és Bulgáriában befagyott a Duna. A folyó szlovákiai szakaszán jégtáblák úsznak.

A sarkvidéki eredetű hideg Lengyelországban 6 nap alatt 53 ember halálát okozta.

Csehországban 10-en fagytak halálra, illetve égési sérüléseikbe haltak be, miután nyílt, utcán rakott tüzeknél próbáltak melegedni.

Törökországban már harmadik napja jelentős fennakadások vannak a légi és tengeri kikötők forgalmában.

Az isztambuli és ankarai nemzetközi repülőtéren több járatot törölni kellett. Ankarában megbénult a közlekedés; szombat óta hárman fagytak meg. Az ónos eső okozta balesetekben legkevesebb 17 ember vesztette életét.

Jégtörőhajó dolgozik a Duna szlovákiai szakaszán és a bősi erőmű dunacsúnyi tározójánál.

A jégtáblákat a magyar vízgazdálkodási szakemberek egyetértésével a Duna régi medrében úsztatják le.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetője korábban közölte: elsőfokú jégvédelmi készültséget rendeltek el az Öreg-Duna magyarországi felső szakaszán.

Baross Károly elmondta: a feltorlódott jég levezetésére összehangolják a dunacsúnyi vízlépcső és a dunakiliti duzzasztó működését.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy a Tisza felső szakasza befagyott, a folyón Tivadartól Kisköréig áll a jég.

R. Bakonyi Ágnes közölte: kilenc jégtörő hajó vethető be a Tiszán; a készültség várhatóan február végéig érvényben marad.