eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szili Katalint bírálják a román szociáldemokraták

Romániában az ellenzéki Szociáldemokrata Párt nacionalista retorikával próbálja pótolni azt az imázsveszteséget, amelyet vezetői korrupciós ügyei miatt szenvedett el. Így kommentálja a romániai sajtó azt a tényt, hogy Mircea Geoana pártelnök rendkívül kemény szavakkal bírálta Szili Katalin házelnököt.

Az Országgyűlés elnöke múlt héten a kisebbségi törvény és azon belül a kulturális autonómia elfogadása mellett emelt szót Marosvásárhelyen.

Mircea Geoana ezt nyomásgyakorlásnak nevezte, és azt kérdezte: mióta van joga egy külföldi parlament elnökének beavatkozni egy másik ország törvényalkotási vitájába - számolt be az InfoRádió kolozsvári tudósítója.

A politikus szerinte eljött az idő, hogy Románia kilépjen abból a kisebbrendű partneri szerepből, amely a Magyarországhoz fűződő kapcsolatát jellemzi.

A volt külügyminiszter hétfőn Sepsiszentgyörgyön azt mondta: Románia büszke lehet arra, hogy Magyarország stratégiai partnere, nem normális viszont az, hogy az uniós csatlakozást olyan tervezet elfogadásához kössék, amely területi autonómiához vezet az országban.

A politikus szerint a kisebbségi törvény a területi autonómia felé vezető első lépés. Hangsúlyozta: a tervezetet ezért el kell vetni, vagy ki kell iktatni belőle a kulturális autonómiára vonatkozó részeket.

Egy bukaresti napilap minderről azt írta: a Szociáldemokrata Párt nacionalista pirulákkal kezeli magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×