Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Négy és fél milliárd eurót kérnek a HIV-fertőzött gyerekek szülei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 4,5 milliárd eurót követelnek azok a líbiai családok, amelyeknek a gyermekeit bolgár ápolónők állítólag AIDS-szel fertőzték meg. Úgy tűnik, Bulgária egy alapítvány létrehozásával hajlandó ezt az összeget kifizetni.

Driss Lagha, az érintett családok szövetségének vezetője szombaton úgy nyilatkozott, hogy megállapodás született, amelynek értelmében a bengázi kórházban, a bolgár ápolónők egykori munkahelyén HIV-fertőzést kapott 426 gyerek, illetve 20 anya 10-10 millió eurót kap.
/>
/>A Bulgáriával folytatott tárgyalásokat felügyelő Kadhafi Jótékonysági Alapítvány egyik vezetője ugyanakkor csak a követelés tényét erősítette meg, hozzátéve: egyelőre nincs megállapodás a kártérítésről.
/>
/>Az öt bolgár ápolónőt és egy palesztin orvost a líbiai hatóságok azzal vádolták meg, hogy szándékosan fertőzték meg HIV-vírussal gyerekeket, akik közül mintegy ötven már meghalt.
/>
/>Az egészségügyi dolgozókat emiatt halálra ítélték, de az ítéletet 2005 decemberében a líbiai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte, és új eljárást rendelt el.
/>
/>Bulgária az 1999-ben kezdődött eljárás során végig arra hivatkozott, hogy a líbiai hatóságok kínzással csikarták ki az ápolónőkből a beismerő vallomást.
/>
/>Szófia hivatalosan nem hajlandó kártérítést fizetni, és névleg a létrehozandó alapítvány is civil kezdeményezés lesz.