Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elsodorhatja Bush pártját a korrupció

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mostani a történelem legkorruptabb Kongresszusa - jelentette ki az amerikai Képviselőház demokrata frakciójának vezetője. Lapértesülések szerint több, mint 60 képviselőt fizetett le Jack Abramoff lobbista, aki vádalkut kötött az amerikai hatóságokkal.

Jack Abramoff, az egyik legismertebb amerikai lobbista még novemberben elismerte: éveken át lefizetett több kongresszusi képviselőt és munkatársaikat, ráadásul az indián megbízóinak kilobbizott pénzt elsikkaszotta.

Az ügy az utóbbi évtizedek legnagyobb politikai botrányává dagadt. Tom DeLay, a képviselőház többségi republikánus frakciójának jelentős befolyással bíró elnöke emiatt volt kénytelen véglegesen távozni.

A Wall Street Journal című lap értesülése szerint 60 képviselő és szenátor készpénzt, ajándékokat, pazar vacsorákat és külföldi utazásokat fogadott el Abramofftól cserében azért, hogy előnyben részesítették az indiánrezervátumok ügyét.

A 48 éves lobbista sok év börtönt spórol meg azzal, hogy vádalkut kötött és együttműködik a hatóságokkal. Ez azt jelenti, hogy elvileg mindent bevall.

A Time magazin szerint Jack Abramoff a nyilvános beismerése előtti időszakban a testére erősített mikrofonnal járt, és minden beszélgetését rögzítette az FBI.

A szenátusi republikánus többség vezetője, Bill Frist ellen is folynak a vizsgálatok. Az alelnök stábfőnöke, Lewis Libby szintén botrányos körülmények között volt kénytelen távozni, és gyanakvás övezi Karl Rove elnöki főtanácsadót is.

A sorozatos botrányok miatt az őszi törvényhozási választásokon odaveszhet George Bush republikánus pártjának szűk képviselőházi és szenátusi többsége.