eur:
394.43
usd:
370.01
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Megtalálták a robbanásban elhunyt román bányászokat

Romániában vasárnap reggelre felszínre hozták a mentőalakulatok a stájerlakaninai bányarobbanás hét áldozatának holttestét. Az InfoRádió kolozsvári tudósítója szerint két sérült állapota továbbra is válságos, őket a temesvári kórházban ápolják.

A Románia délnyugati részén lévő szénbányában szombat hajnalban történt sújtólégrobbanás. A metángáz túl nagy koncentrációja miatt a mentőalakulat csak vasárnap reggel tudta megkezdeni a munkát.

A mentőknek 800 méter mélyre kellett lereszkedniük, és még legalább egy kilométert kellett haladniuk a tárnákban míg rátaláltak az áldozatokra. Közülük öt vájár halálát már korábban biztosra vették, ám a két eltűntnek nyilvánított bányásznak is csak a holttestét találták. Õket egy másik tárnában érte a robbanás.

Az InfoRádió romániai tudósítója szerint a felbolydult bányavárosban elégedetlenséget váltott ki, hogy a holttesteket még a hozzátartozók sem nézhették meg.

Visszafogottak az orvosok annak a két bányásznak a túlélési esélyei tekintetében is, akiket szombaton a temesvári sebészet égési sérülésekre szakosodott osztályára szállítottak.

Egyikük testfelületének a 65 százaléka, másikuk bőrfelületének a 40 százaléka égett meg. Az orvosok szerint csak három nap múlva lehet biztosat mondani arról, hogy túlélik-e sérüléseiket.

Traian Basescu államfő és Calin Tariceanu miniszterelnök még szombat este a helyszínre utazott; a kormányfő gyorssegélyt ígért az áldozatok hozzátartozóinak.

A stájerlak-aninai szénbánya Európa legmélyebb bányája, több mint ezer méterrel a felszín alatt zajlik a fejtés. Az üzem bezárásáról már döntött a bukaresti kabinet, a bányászok a közeljövőben megkapják felmondásukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×