Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megtalálták a robbanásban elhunyt román bányászokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Romániában vasárnap reggelre felszínre hozták a mentőalakulatok a stájerlakaninai bányarobbanás hét áldozatának holttestét. Az InfoRádió kolozsvári tudósítója szerint két sérült állapota továbbra is válságos, őket a temesvári kórházban ápolják.

A Románia délnyugati részén lévő szénbányában szombat hajnalban történt sújtólégrobbanás. A metángáz túl nagy koncentrációja miatt a mentőalakulat csak vasárnap reggel tudta megkezdeni a munkát.

A mentőknek 800 méter mélyre kellett lereszkedniük, és még legalább egy kilométert kellett haladniuk a tárnákban míg rátaláltak az áldozatokra. Közülük öt vájár halálát már korábban biztosra vették, ám a két eltűntnek nyilvánított bányásznak is csak a holttestét találták. Õket egy másik tárnában érte a robbanás.

Az InfoRádió romániai tudósítója szerint a felbolydult bányavárosban elégedetlenséget váltott ki, hogy a holttesteket még a hozzátartozók sem nézhették meg.

Visszafogottak az orvosok annak a két bányásznak a túlélési esélyei tekintetében is, akiket szombaton a temesvári sebészet égési sérülésekre szakosodott osztályára szállítottak.

Egyikük testfelületének a 65 százaléka, másikuk bőrfelületének a 40 százaléka égett meg. Az orvosok szerint csak három nap múlva lehet biztosat mondani arról, hogy túlélik-e sérüléseiket.

Traian Basescu államfő és Calin Tariceanu miniszterelnök még szombat este a helyszínre utazott; a kormányfő gyorssegélyt ígért az áldozatok hozzátartozóinak.

A stájerlak-aninai szénbánya Európa legmélyebb bányája, több mint ezer méterrel a felszín alatt zajlik a fejtés. Az üzem bezárásáról már döntött a bukaresti kabinet, a bányászok a közeljövőben megkapják felmondásukat.