eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az Egyesült Államok nem zárja be a fogolytábort

Németországot értékes szövetségesnek nevezte Angela Merkellel való találkozója után George Bush, de elutasította a német kancellár felvetését, hogy zárják be a guantánamói fogolytábort.

Az amerikai elnök szerint sok a félreértés a guantánamói létesítménnyel kapcsolatban, a fogolytábor az amerikai nép védelmét szolgálja, és amíg a terrorfenyegetés fennáll, szükség van rá.

Az amerikai elnök köszönetet mondott Németország afganisztáni szerepvállalásáért, Irak kapcsán pedig közös kívánságnak nevezte, hogy az ország népe békében élhessen.

Az iráni atomprogram újraindítása kapcsán George Bush többször is hangsúlyozta, hogy egy atomfegyverrel felszerelt Irán nagy fenyegetést jelentene a világ biztonságára nézve, de a találkozót követő sajtótájékoztatón kitért az elől a kérdés elől, hogy Washington milyen ENSZ-szankciókat képzel el a teheráni kormány ellen.

Az iráni elnök Izrael létezési jogát megkérdőjelező kijelentéseire utalva Angela Merkel kiemelte: „nem hagyjuk, hogy megfélemlítsen minket egy olyan ország, mint Irán”.

Scott McClellan fehér házi szóvivő pénteken úgy nyilatkozott, hogy a dolgok jelenlegi szakaszában a Biztonsági Tanács bekapcsolása az egyedüli lehetőség arra, hogy Iránt megakadályozzák az atomfegyverkezésben.

Angela Merkel kancellárként most látogatott először Washingtonba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×