Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Egyesült Államok nem zárja be a fogolytábort

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországot értékes szövetségesnek nevezte Angela Merkellel való találkozója után George Bush, de elutasította a német kancellár felvetését, hogy zárják be a guantánamói fogolytábort.

Az amerikai elnök szerint sok a félreértés a guantánamói létesítménnyel kapcsolatban, a fogolytábor az amerikai nép védelmét szolgálja, és amíg a terrorfenyegetés fennáll, szükség van rá.

Az amerikai elnök köszönetet mondott Németország afganisztáni szerepvállalásáért, Irak kapcsán pedig közös kívánságnak nevezte, hogy az ország népe békében élhessen.

Az iráni atomprogram újraindítása kapcsán George Bush többször is hangsúlyozta, hogy egy atomfegyverrel felszerelt Irán nagy fenyegetést jelentene a világ biztonságára nézve, de a találkozót követő sajtótájékoztatón kitért az elől a kérdés elől, hogy Washington milyen ENSZ-szankciókat képzel el a teheráni kormány ellen.

Az iráni elnök Izrael létezési jogát megkérdőjelező kijelentéseire utalva Angela Merkel kiemelte: „nem hagyjuk, hogy megfélemlítsen minket egy olyan ország, mint Irán”.

Scott McClellan fehér házi szóvivő pénteken úgy nyilatkozott, hogy a dolgok jelenlegi szakaszában a Biztonsági Tanács bekapcsolása az egyedüli lehetőség arra, hogy Iránt megakadályozzák az atomfegyverkezésben.

Angela Merkel kancellárként most látogatott először Washingtonba.