Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Leállították a halálos ítéletek végrehajtását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyéves moratóriumot szavazott meg a halálbüntetés végrehajtására New Jersey amerikai állam törvényhozása.

A döntéssel New Jersey lett az első olyan amerikai állam, amely törvénnyel állította le a kivégzések végrehajtását azóta, hogy az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság 1976-ban visszaállította a halálbüntetést.

New Jersey egyike annak a 38 amerikai államnak, amelyben 30 évvel ezelőtt ismét bevezették a halálbüntetést. Az államban 1963 óta egyetlen elítéltet sem végeztek ki; jelenleg 10 ember raboskodik az úgynevezett halálsoron.

A 2007 januárjáig tartó moratórium alatt a törvényhozás megbízásából egy bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy biztosítható-e a legsúlyosabb büntetési forma "igazságos és méltányos" alkalmazása.

Maryland és Illinois államokban ugyancsak moratóriumot léptettek hatályba, de a kivégzéseket ott kormányzói rendelettel állították le, nem pedig törvényben. A marylandi határozat nemrég járt le.

New Jersey demokrata párti kormányzója, a tisztségéből jövő héten távozó Richard Codey már jelezte, hogy egyik utolsó hivatali tevékenységeként aláírja a törvényt az egyéves moratóriumról.

New Jersey törvényhozásának döntésében jelentős része volt annak, hogy az utóbbi időben DNS-vizsgálattal több kivégzett emberről is bebizonyították, hogy ártatlanok voltak.

Az Egyesült Államokban a halálbüntetés támogatottsága az 1994. évi 80 százalékról 63 százalékra csökkent a Gallup 2005 októberi felmérése szerint. Tavaly 60 embert végeztek ki. A legtöbb kivégzést, 98-at, 1999-ben hajtották végre.

A kivégzések számában Texas vezet, a déli államban 1976 óta 355 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet.