eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Leállították a halálos ítéletek végrehajtását

Egyéves moratóriumot szavazott meg a halálbüntetés végrehajtására New Jersey amerikai állam törvényhozása.

A döntéssel New Jersey lett az első olyan amerikai állam, amely törvénnyel állította le a kivégzések végrehajtását azóta, hogy az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság 1976-ban visszaállította a halálbüntetést.

New Jersey egyike annak a 38 amerikai államnak, amelyben 30 évvel ezelőtt ismét bevezették a halálbüntetést. Az államban 1963 óta egyetlen elítéltet sem végeztek ki; jelenleg 10 ember raboskodik az úgynevezett halálsoron.

A 2007 januárjáig tartó moratórium alatt a törvényhozás megbízásából egy bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy biztosítható-e a legsúlyosabb büntetési forma "igazságos és méltányos" alkalmazása.

Maryland és Illinois államokban ugyancsak moratóriumot léptettek hatályba, de a kivégzéseket ott kormányzói rendelettel állították le, nem pedig törvényben. A marylandi határozat nemrég járt le.

New Jersey demokrata párti kormányzója, a tisztségéből jövő héten távozó Richard Codey már jelezte, hogy egyik utolsó hivatali tevékenységeként aláírja a törvényt az egyéves moratóriumról.

New Jersey törvényhozásának döntésében jelentős része volt annak, hogy az utóbbi időben DNS-vizsgálattal több kivégzett emberről is bebizonyították, hogy ártatlanok voltak.

Az Egyesült Államokban a halálbüntetés támogatottsága az 1994. évi 80 százalékról 63 százalékra csökkent a Gallup 2005 októberi felmérése szerint. Tavaly 60 embert végeztek ki. A legtöbb kivégzést, 98-at, 1999-ben hajtották végre.

A kivégzések számában Texas vezet, a déli államban 1976 óta 355 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×