Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Irán nem tart a Nyugattól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nemzetközi megállapodást szeretne elérni Nagy-Britannia annak érdekében, hogy Irán nukleáris programja az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerüljön. Korábban az Egyesült Államok nem zárta ki egy katonai beavatkozás lehetőségét az ázsiai országban. Irán nem tart a Nyugattól.

Tony Blair brit kormányfő a törvényhozásban valószínűnek nevezte, hogy sikerül a Biztonsági Tanács elé vinni Irán ügyét.

Ezután kell dönteni a szükséges lépésekről - mondta, majd hozzátette: "semmilyen intézkedés nem zárható ki".

London kedden még azon az állásponton volt, hogy nem lehet szó egy Irán elleni katonai akcióról.

Az amerikaiak egy lépéssel előbb járnak

Elképzelhetőnek tartja a katonai beavatkozást Iránban az Egyesült Államok az ázsiai ország nukleáris programjának felújítása miatt - közölte a Fehér Ház szóvivője.

Scott McClellan ezt azután mondta, hogy Teherán kedden feltörte több nukleáris létesítményének pecsétjét, azzal az indokkal, hogy kutatási célokból folytatni kívánja az urándúsítást.

A Fehér Házi szóvivő úgy fogalmazott: Washington arra törekszik, hogy békés eszközökkel rendezzék az iráni atomprogram ügyét, de a katonai opció is naprenden marad.

A katonai beavatkozás lehetőségéről szólva Scott McClellan emlékeztetett George Bush elnök korábbi nyilatkozatára, amely szerint "Irán nem Irak."

Az amerikai kormány hangsúlyozta: ha Irán folytatja jelenlegi atompolitikáját, akkor a nemzetközi közösség az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja a kérdést.

A zsidó állam a BT elé vinné az ügyet; Moszkva aggódik

Ehud Olmert izraeli ügyvezető miniszterelnök szerdán sürgette, hogy a Biztonsági Tanács tárgyalja meg az iráni atomprogram ügyét.

A politikus közölte, hogy Izraelt aggodalommal töltik el az iráni események és az iszlám köztársaság vezetőinek nyilatkozatai a zsidó állammal összefüggésben.

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter nyugtalanítónak nevezte Teherán döntését az urándúsítás felújításáról.

A helyzet nem éppen a legjobb forgatókönyv szerint halad - mondta a politikus.

Teherán nem fél

Iránt nem félemlítik meg az atomprogramját érő bírálatok - mondta az iráni elnök.

Mahmúd Ahmedinezsád közölte: országa energiatermelésre akarja felhasználni a nukleáris energiát.